Átlátható tájékoztatást akar a kormányzati repülőgép útjairól az emberek kétharmada. Ennél is többen vannak, akik szerint nem elfogadható Orbán Viktortól az ilyen repülők magáncélú használata – derült ki a Népszava felkérésére végzett Publicus Intézet-kutatásból.

A kutatás apropóját a kormányfő márciusi egyiptomi hivatalos látogatása adta, amely után Orbán Viktor nem Budapest, hanem a Olaszország felé vette az irányt, majd Pisában Dömötör Csaba államtitkár értelmezése szerint „technikai landolást” hajtott végre, ám a kormányfőt Firenzében kapták lencsevégre a feleségével.

Az ügyben Hadházy Ákos ellenzéki képviselő feljelentést tett hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt, ugyanis szerinte a cirka ezer kilométeres kitérő legalább 3-4 millió forintjába került az adófizetőknek, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség szerint viszont nem történt bűncselekmény.

Publicus felmérése alapján az ellenzéki szavazók 3 százaléka vélte úgy, hogy elfogadható a kitérő utas repkedés, a bizonytalanok közül csak minden tizenegyedik volt ennyire megengedő, míg a kormánypárti szavazók közel harmada vélte így. A leginkább a falvakban élő, 45-59 év közöttiek gondolták úgy, hogy elfogadhatóak a miniszterelnök közpénzes magánútjai, legkevésbé pedig a 30 év alatti fővárosiak tolerálták ezt.

2018-ban a Honvédség négy olyan repülőgépet vásárolt, amit azóta kormányzati tisztviselők is használnak, amennyiben valamilyen okból kifolyólag nem menetrend szerinti járatokkal utaznak. A két megvett Airbus150 ülőhellyel rendelkező, hivatalosan csapatszállító gép. A másik kettő Dassault Falcon 7X, magángépként funkcionál, és 12-16 utas fél el rajtuk. Hivatalosan ezek is katonai gépek, de igen gyakran kormánydelegációk használják.

Péterfalvi Attila hivatala sem tudta kideríteni a repülések árát

2021-ben Szél Bernadett parlamenti képviselőként közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni, hogy mennyibe kerültek addig Orbán Viktor és Szijjártó Péter külügyminiszter utazásai a honvédség repülőgépeivel. Az ellenzéki politikust arról tájékoztatták néhány napja, hogy a magyar állam utazásban érintett szereplőik azt állítják, hogy nem tudják a pontos választ, és ezt az adatvédelmi hatóság el is fogadta.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila arról értesítette Szél Bernadettet, hogy a tényleges adatkezelő felderítésére vonatkozóan a vizsgálat nem vezetett eredményre, ezért a vizsgálatot lezárta – számolt be róla a 444.