A főügyészség jelentése szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 11 vádlottal szemben. A beszámlázó céget is leleplezték, azok vezetői ellen bűnsegédlet miatt emeltek vádat.

A gépalkatrész-kereskedelemmel foglalkozó pécsi cég alacsony áron szerezte be áruit, melyeket szakmunkával nagy értékű gépekké fejlesztett. A fennmaradó áfafizetési kötelezettségét azonban nem egyenlítette.  

A cég két vezetője 2014-ben vegyiáru-kereskedelemmel bővítette vállalkozásának tevékenységi körét, illetve fiktív cégláncolatot hozott létre arra, hogy az így beszerzett fiktív költségszámlákkal csökkentse adófizetési kötelezettségeit. Összesen négy cég állított ki fiktív számlákat a társaságnak 2014 és 2017 között. A két cégvezető így összesen 703 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek – áll a vádhatóság közleményében.

A vádirat szerint a vádlottak által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele 5–10 évig terjedő szabadságvesztés.

A vállalkozás – papíron – a vegyiárut magyarországi gazdasági partnerektől szerezte be, és külföldi, az Európai Unióban székhellyel rendelkező partnereknek értékesítette. A cégnek a valóságban gazdasági szempontból semmilyen szerepe nem volt, a láncolatban csak névlegesen vett részt a fizetendő adó csökkentéséért.