A Lakógyűlés hivatalos oldalán már lehet szavazni a Lánchíd forgalmi rendjéről és a főváros gazdasági helyzetéről. A szavazáson minden 14 évnél idősebb budapesti lakó vagy budapesti tartózkodási címmel rendelkező vehet részt.

Szavazni személyesen és online is lehet. A szavazásra jogosultak először megkapják a postaládájukba a névre szóló levelet, amely az anonim szavazást biztosító egyedi azonosítót tartalmazza. Az egyedi azonosító kóddal online a lakogyules.budapest.hu-n, vagy személyesen a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán lehet szavazni.

Szavazni május elejétől június 11-ig lehet.

Amennyiben valaki nem kapja meg, vagy elveszíti a levelet, ő is tud szavazni, ám előtte a Budapesti Lakógyűlés oldalán – a szükséges adatok megadásával – le kell kérdeznie egyedi azonosító kódját.

Ezekre a kérdésekre kellene választ adni

„Amióta a Fővárosi Önkormányzatnak ellenzéki vezetése van, a kormány egyre több pénzt von el a Fővárostól. A legnagyobb mértékű elvonás összegét pár év alatt több mint a tízszeresére emelte a kormány. Tarlós István főpolgármesterségének utolsó teljes évében még 5, idén már 58 milliárdot kellene fizetni” – olvasható a kérdőíven.

Ön szerint mi lenne az igazságos?

Ha a jelenlegi városvezetés is csak annyi elvonást fizetne, mint az előző vagy ha maradna a több mint tízszeresére emelt kormányzati elvonás?

A közösségi közlekedés működtetése

„Miközben a közösségi közlekedésre másfélszer többet költünk, mint az előző városvezetés, nem emeltük a bérletárakat, sőt ingyenessé tettük az utazást a 14 év alattiak számára. A kormányzati elvonások miatt a Főváros nem tudja minden költségét kifizetni. Döntenie kell, hogy vagy a kormányzati elvonások befizetését függeszti fel, vagy csökkenti a járatok számát a közösségi közlekedésben, tehát kevesebb buszt, metrót, villamost működtet.”

Ön szerint ebben a helyzetben mit tegyen a városvezetés?

Függessze fel a kormányzati elvonások befizetését vagy csökkentse a járatok számát a közösségi közlekedésben?

A Lánchíd felújítása

„Főváros a súlyos pénzügyi megszorítások ellenére is felújítja a Lánchidat. A kormány határozatában vállalta, hogy 6 milliárd forinttal hozzájárul a beruházáshoz. Bár a felújítás hamarosan kész, a kormány még egy forintot se küldött.”

Ön szerint ebben a helyzetben mit kellene tennie a kormánynak?

Vállalásának megfelelően járuljon hozzá a Lánchíd felújításához vagy vonja vissza határozatát, és ne adjon pénzt a felújításra?

A negyedik kérdés a Lánchíd forgalmi rendjéről szól:

A Lánchídon a felújítás előtt jelentősek voltak a dugók, hiszen a híd és a környezete nem ekkora forgalomra voltak tervezve. Jelenleg a taxik és a kétkerekűek mellett csak a buszok hajthatnak rá, ezek viszont sokkal sűrűbben és dugók nélkül közlekednek. A felújítás végével pedig hamarosan a gyalogosok is újra átkelhetnek a hídon.

Ön szerint milyen legyen a közlekedés a Lánchídon?

Továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok vagy maradjon a felújítás előtti forgalom a jelentős dugók ellenére is?

Karácsony Gergely Facebook-oldalán azóta azt is megosztotta, hogy a szavazásra feljogosító leveleket melyik kerületekbe postázzák először. 

A főpolgármester egy rádióinterjújában elmondta: szerinte jól működik a Lánchíd mostani forgalmi menetrendje, ezért ő annak megtartását javasolja. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója szintén a múlt héten közölte, hogy az új forgalmi rendet támogatja a közlekedési központ.