Megdöbbentették Lengyelország budapesti nagykövetét Böröndi Gábor magyar vezérkari főnök második világháborúval összefüggő kijelentései. Sebastian Keciek egy nyílt levélben ítélte el Böröndi szavait.

Böröndi Gábor altábornagy, a honvédség nemrég kinevezett új vezérkari főnöke az M1 keddi műsorában, beszélt, hogy Magyarország kormánya az orosz-ukrán háború eszkalációjának veszélye miatt tartja fontosnak a békekötést. Szavai szerint 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, de nem „fogták meg” időben békefolyamattal, és ez elvezetett a második világháborúig.

„Nagy megdöbbenéssel fogadtam az ez év május 9-én, az M1 állami televíziónak adott interjújában tett Lengyelországgal kapcsolatos nyilatkozatát, amelyben a náci Németország 1939-es Lengyelország elleni agresszióját lokális háborúnak nevezte, amely nem eszkalálódott volna II. világháborúvá, ha megfelelő időben megállítják a békefolyamattal” – írta a lengyel nagykövet, aki kifejtette, Varsó számára miért sértő Böröndi Gábor kijelentése.

Oroszország Ukrajna elleni teljes körű, provokálatlan és törvénytelen agressziójával szemben Európának le kellene vonnia a második világháború tanulságait, és szolidárisan a történelem helyes oldalára kellene állnia, az áldozat, nem pedig az agresszor oldalára. Csak így teremthetünk tartós békét Európában

 – fogalmazott a nyílt levélben Sebastian Keciek.

A diplomata zárógondolatként arra emlékeztetett, 1939-ben Magyarország – miközben hivatalosan Németországgal állt szövetségben – megtagadta Berlin kérését, hogy segítséget nyújtson a Lengyelország elleni támadásban. Gróf Teleki Pál akkori miniszterelnökének ezt a reakcióját soha nem felejtik el a lengyelek.