Az elmúlt napok statisztikája szerint a Főtaxi fuvarszám-növekedést tapasztalt, annak ellenére, hogy a szeptember 1-jén életbe lépett fővárosi taxirendelet miatt emelkedtek a tarifák. A növekedés jórészt a reptéri forgalomnak köszönhető − mondta lapunknak Vízy András, a fuvarszervező társaság szóvivője. (A Főtaxi továbbra is kizárólagos reptéri szolgáltató, de hagyományosan városi utaztatásokat is végez.) Most, hogy egységes és fix a tarifa, az utasok olyan társaságot választanak, ahol a magasabb árért jobb minőségű szolgáltatást kapnak − tette hozzá Vízy. A Főtaxi szerződött és üzleti partnereinek köre folyamatosan bővül. Az előkészítés alatt lévő szerződések azt jelzik, hogy körülbelül további húsz százalékkal bővülhet a társaság üzleti partnereinek köre − mondta a szóvivő.

Másként látja a piacot Horváth Csaba, az RT5 Taxi Holding Kft. (Budapest Taxi) ügyvezetője, mint mondta, 10-11 százalékkal esett vissza a forgalmuk a tavaly szeptemberihez képest, amiben az áremelés mellett más is közrejátszott. A csökkenés főleg a magánszektorban következett be, miközben a céges forgalmuk tartja magát. (A társaság utasainak körülbelül 65-70 százaléka származik a magánszektorból és 30-35 százalék az üzleti körből.) A legjelentősebb visszaesés a reptéri forgalomban figyelhető meg − emelte ki Horvát, aki azt viszont fontosnak tartja, hogy a taxirendeletnek köszönhetően rend lett a piacon, s az utasok olyan taxitársaságok autóiba ülhetnek, amelyek megbízhatóak. Horváth szerint azok a cégek, amelyek meglépték a technikai fejlesztéseket (GPS, néma címkiadás), előnyben vannak.

A légérzékenyebben azokat a társaságokat érinthette a változás, amelyek nagyon alacsony (150 forint/km) tarifákkal dolgoztak. A Taxiplus cégvezetője, Pólya Sándor ugyancsak jelentős, augusztushoz képest 10-15 százalékos visszaesésről beszélt. Az elmúlt hónapban több mint 161 ezer rendelésük volt, s ha folytatódik a mostani trend, szeptemberben 120-130 ezerrel számolhatnak. Főleg a reptéri forgalomban következett be jelentős, 20-30 százalékos csökkenés, a fiatalok szórakozásának köszönhetően a hétvégi forgalom nem mérséklődött, az árak viszont drasztikusan emelkedtek. Korábban a törzsutaskártyával rendelkezők 175 forintos kilométeráron utazhattak, telefonos rendelés esetén pedig 184 forintot kellett fizetni, ezek a tarifák most egységesen 280 forintra emelkedtek. Az új rendelet drasztikusan érintette az utasokat, így előfordulhat, hogy az idős, beteg utasok nem tudják igénybe venni a taxiszolgáltatást − emelte ki Pólya.