Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Áprilistól tilos a telelésből visszatérő, és a költési időszakot megkezdő fecskék fészkeinek leverése, és mivel a Magyarországon költő fecskefajok egyedeinek természetvédelmi értéke 50 ezer forint, és általában négy egyed él egy fészekben, akár negyed millió forintos bírság is kiszabható egy fészek leverése miatt. 

Állatkínzás

Sőt, állatkínzás miatt akár börtönbe is kerülhet az, aki hadjáratot indít a fecskék ellen. Akadnak ugyanis olyanok, akik szatyrot tesznek a fészek bejáratához, hogy a szülők ne tudjanak oda visszarepülni, és ezzel a cselekedetükkel 4-5 kisfecskét ítélnek kínhalálra.

Tudni érdemes, hogy a Büntető Törvénykönyv alapján két év börtönnel sújtható a gerinces állat pusztulását okozó bánásmód. 

Rohamosan fogyatkozik az állomány

Mindez különösen fontos annak ismeretében, hogy a hazai fecskepopuláció hosszú idő óta csökkenő tendenciát mutat, évente 5-7 százalékkal kevesebb ilyen kismadár repdes körülöttünk – írja a Kékes Online.

Mivel a fecskeállományok csökkenését okozó élőhely-átalakítások és a klímaváltozás negatív hatásait az egyes emberek közvetlen beavatkozással nem tudják befolyásolni, a legfontosabb cél a költési siker, a kirepülő fiókák számának növelése.

Kiemelt védelem

E cél elérése érdekében tehát ha valaki törvénytelen madárpusztítást tapasztal, vagy veszélyeztetett fecskefészkekről vagy-telepekről szerez tudomást, bejelentést tehet a helyi illetékességű kormányablaknál, amely minden ilyen bejelentés ügyében jogosult és köteles eljárni.

A hatályos jogszabályok a természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt, áprilistól júniusig kiemelt figyelmet fordítanak, a védett madarak fészkei, tojásai és fiókái − a kifejlett madarakhoz hasonlóan − a törvény hatálya alá esnek, ezért pusztításuk, a fészkek és fészkelő helyek engedély nélküli bolygatása törvénytelen. 

Van legális útja a fészek eltávolításának

A megfelelő hatósági engedélyek igénylése, majd ezek birtokában a fecskefészkek legális eltávolítása március 31-éig lehetséges.

A tavasz hírnökei

A Mentsük meg a fecskéket! Facebook-csoportban közben sorra jelennek meg a bejegyzések arról, hogy Magyarország különböző tájain a tavasz hírnökeként megjelentek a fecskék.

Az egyik ilyen hír szerint egy aprócska példány hazaért a Mohácsi mentőállomásra, ahol már megtörtént a gyűrűzése is.

Kép: Facebook

De ugyanebben a csoportban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ajánlásai alapján készült kerámia fecskefészkeket is kínálnak az elkötelezett állatbarátoknak.