A Népszava által megbízott Publicus kutatásából kiderül, hogy a magyarok mennyire találják rokonszervesnek, vagy épp ellenszenvesnek a különböző népeket. A megkérdezettek 18 nemzetről mondták el a véleményüket.

A lista első helyén az olaszok állnak: a magyarok 84 százaléka szimpatizál velük. Utánuk az osztrákok következnek 82 százalékkal, majd a lengyelek 81 százalékkal, a finnek és a spanyolok 80 százalékkal – számolt be a Népszava.

Az adatok szerint 70 és 80 százalék közötti eredményt értek el a csehek, a svédek, a franciák, a németek, a britek, és a szlovákok is. A 60-70 százalék közötti sávban vannak a törökök, az ukránok, az amerikaiak, és az indiaiak, 60 százalék alatt pedig a kínaiak és a románok maradtak.

Egy nép volt, amely nem érte el az 50 százalékot sem: az oroszokat a válaszadók mindössze 44 százaléka találja szimpatikusnak.

Habár arról nem született adat, hogy milyen elvek mentén tartják rokonszenvesnek vagy ellenszenvesnek az adott népeket, a Népszava szerint valószínűleg a politikai motivációk is hatással voltak a véleményformálásra.

A kormánypárti szavazók például negatívabban vélekednek azokról a népekről, amelyek konfliktusba keveredtek a kormánnyal, és a listán mindössze három olyan nép szerepel, amely nem az ellenzéki szavazók körében örvendett nagyobb népszerűségnek: a török, a kínai és az orosz népet találják szimpatikusabbnak a Fidesz szavazói.

Az ellenzékiek minden más néphez barátságosabban viszonyulnak mint a kormánypártiak, ez érvényes a lengyelekre is: az utóbbi időben a politika terén jelentősen megromlott a lengyel-magyar barátság, és könnyen lehet, hogy ez köszön vissza a felmérésben is.

A lengyeleket a fideszes válaszadók 72, míg az ellenzékiek 88 százaléka minősítette rokonszenvesnek, az ukránokkal pedig a kormánypártiak mindössze 34 százaléka szimpatizál, szemben az ellenzékiek 81 százalékával.

Az amerikaiakkal kapcsolatban is hasonló eltérést fedeztek fel: a Fidesz szavazóinak 37, az ellenzékiek 81 százaléka tartja szimpatikusnak őket, így kijelenthető, hogy a kormánypártiak jobban kedvelik az oroszokat (54 százalék). A Svédország NATO-csatlakozásáról húzódó vita is megtette a hatását: a kormánybarát emberek 55, az ellenzékiek 91 százaléka szimpatizál velük.

Olyan is akadt, aki nem tudott, vagy nem akart véleményt alkotni, ők teszik ki a megkérdezettek körülbelül 8-14 százalékát.