társaság éveken át nyújtott üzletszerűen, az arra vonatkozó engedély hiányában jelentős összegű kölcsönöket, noha a pénzpiac ismerete – a jogszerű és illegális tevékenység megkülönböztetése – üzletszerű bizalmi vagyonkezelői volta miatt fokozottan elvárható tőle.

A előzetes bejelentés nélküli, helyszíni ellenőrzést is magában foglaló vizsgálat megállapította, hogy a több vagyont (trustot) is kezelő Primus Trust – nem az engedélyezett tevékenységébe tartozóan – több cégnek és magánszemélynek nyújtott kölcsönöket a felügyeleti eljárást megelőző öt éven belül, több tíz milliárd forint összegben az egyes trustok vagyonkezelőjeként.

A társaság tevékenységet üzletszerűen, rendszeresen, nyereségszerzés végett folytatta, és az érintett kölcsönügyletek nem minősültek (az MNB engedélye nélkül is végezhető) csoportfinanszírozásnak. A Primus Trust ugyanakkor nem rendelkezik a jegybank engedélyével pénzügyi szolgáltatási, s ezen belül pénzkölcsön nyújtási tevékenység végzésére.

Bármikor indíthat piacfelügyeleti vizsgálatot

A bizalmi vagyonkezelés elsősorban a nagyobb magán és családi vagyonok hosszú távú védelmének, értékmegőrzésének és gyarapításának eszköze. Az üzletszerű bizalmi vagyonkezelők felett a jegybank nem lát el fogyasztóvédelmi felügyeletet.

Az MNB ugyanakkor bármely gazdasági társasággal vagy magánszeméllyel szemben indíthat piacfelügyeleti vizsgálatot, ha azok esetében jogosulatlan pénzügyi tevékenység hazai végzésének a gyanúja merülne fel.

A feltárt jogsértés miatt azonnali hatállyal megtiltotta a Primus Trust számára az engedély nélküli pénzkölcsön nyújtási tevékenység végzését, és a jogsértés súlyához igazodó mértékű 300 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot szabott ki vele szemben. A jegybank emellett feljelentést is tesz jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja miatt.

Súlyosító és enyhítő körülmények

Súlyosító körülménynek minősült, hogy egy bizalmi vagyonkezelésre engedéllyel rendelkező társaságtól fokozottan várható el a pénzpiac működésének (és ezen belül a legális és a jogosulatlannak minősülő tevékenységek) ismerete.

Szintén súlyosító elemnek számított, hogy a Primus Trust jogsértő tevékenységét huzamosabb időn át folytatta.

Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a bizalmi vagyonkezelő a jegybanki vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított. (Az MNB jelenleg a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési jogszabályok betartásának ellenőrzésére folytat vizsgálatot a Primus Trustnál.)

Cikkünkre a Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.az alábbi közleménnyel reagált

"A Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. határozottan visszautasítja a Magyar Nemzeti Bank állítását, miszerint bármilyen engedélyhez kötött tevékenységet a megfelelő engedély nélkül folytatna. Egyúttal értetlenül áll a kirótt példa nélküli megabírsággal szemben, amelyet egy olyan szolgáltatóra szabott ki az MNB, amely még általa is elismerten semmiféle anyagi előnyre nem tett szert az állítólagosan engedély nélküli kölcsönzési tevékenységből.

Ezzel szemben kijelentjük, hogy kizárólag olyan bizalmi vagyonkezelői tevékenységet végzünk, ami az erre vonatkozó törvényi előírásoknak mindenben megfelel, rendelkezik a szükséges engedélyekkel, és igénybe veszi az összes rendelkezésre álló törvényes eszközt, azért, hogy ügyfelei jogos érdekeit megóvja.

Mindezek alapján határozottan visszautasítunk minden olyan, adott esetben hatósági formában felmerülő gyanúsítást, sugalmazást, állítást, megfogalmazást, ami arra utal, hogy bármilyen engedélyhez kötött tevékenységet folytatnánk a megfelelő engedélyek nélkül. A Primus Trust Zrt. bizalmi vagyonkezelői tevékenységet végez a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott és évente megújított engedély alapján, az összes törvényi előírást maradéktalanul betartva.

Határozott jogi álláspontunk szerint a Magyar Nemzeti Bank eljárásában és a határozat meghozatalakor  elmulasztotta figyelembe venni nem csak a bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó jogi szabályozást, de a bizalmi vagyonkezelési engedélyünk tartalmát is, vagy azokat alapvetően rosszul értelmezte. A kezelt vagyonokból a kedvezményezettek részére történő kölcsön nyújtására (az MNB leginkább ezt kifogásolta) ugyanis kiterjed az üzletszerű bizalmi vagyonkezelési engedély, hiszen a kedvezményezett részére kölcsön folyósítása a bizalmi vagyonkezelés kötelezettség teljesítésével közvetlenül összefügg.

A kedvezményezetteknek nyújtott kölcsönök a bizalmi vagyonkezelési jogviszonyból fakadó kötelezettségünk teljesítésével közvetlenül összefüggő tevékenységként kerültek folyósításra a kedvezményezettek javára, azok elsődleges érdekeinek figyelembevétele mellett, hiszen a kedvezményezettek elemi érdeke, hogy szükség esetén likviditáshoz jussanak a kezelt vagyonból. Ezek a kölcsönök továbbá minden esetben előre egyedileg meghatározott kondíciókkal és kizárólag a kezelt vagyonhoz valamilyen formában kapcsolódó személyek részére kerültek nyújtásra, vagyis semmiféle veszélyt vagy kockázatot nem jelentenek a hazai pénzügyi piac integritására nézve."