Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly szeptemberben jegyeztetett be székhelyet Budapest V. kerületében, az Apáczai Csere János utcában egy orosz szervezet, az IRIAS. A leánycég neve IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviselete, a székhely pedig egy többszintes társasház egyik első emeleti lakása – írja a 24.hu, amely hiába kereste az oda bejelentett magánszemélyt. Az IRIAS ügyvezetője sem reagált a megkeresésükre.

A kézbesítési megbízott, Hörcsik Lajos Kálmán (a fideszes országgyűlési képviselő Hörcsik Richárt unokatestvére) viszont reagált, akitől arról érdeklődött a lap, hogyan került kapcsolatba a moszkvai intézettel, és milyen tevékenységet folytat Magyarországon. Az ügyvéd azt közölte, hogy fel kell hívnia a megbízóit, mert Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának kezdete óta „érzékennyé” vált a téma, és egyébként is köti őt az ügyvédi titoktartás. Végül arról tájékoztatott, hogy nem kapott felmentést a titoktartási kötelezettség alól, és a közhiteles Cégközlöny adatait ajánlotta.

Ezekből az derül ki, hogy a képviselet fő profilja „máshová nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenység”, de emellett megjelölt sok minden mást is, egyebek mellett film-, video- és televízióműsor-gyártást, kiadói és hírügynökségi tevékenységet és természettudományi, műszaki kutatásig és fejlesztést, illetve alapanyag-, üzemanyag-ügynöki nagykereskedelmet is.

Mao Ce-tung halálának évében alakult a szervezet

A lap szerint a cégbíróságra becsatolt dokumentumokból egy KGST-időkben alapított szervezet reinkarnálása bontakozik ki, amelyet 1976-ban hoztak létre Berlinben International Research Institute for Advenced Systems (Fejlett Rendszerek Nemzetközi Kutatóintézete) néven, és a Magyar Népköztársaság is részt vett benne.

Az eredeti célja „átfogó kutatási és fejlesztési projektek megvalósítása a szocialista állami termelés, annak ágazatai és ágai megszervezésének elméletében és gyakorlatában”.

A fióktelep-alapítójának pedigréjét igazoló moszkvai dokumentumok alapján az IRIAS rezidensei ugyanolyan kiváltságos helyzetet élvezhetnek, mint a nemrég amerikai szankciós listára került és ezért Magyarországról távozó Nemzetközi Beruházási Bank. Az idevágó megállapodás például sérthetetlenséget biztosít az IRIAS helyiségeinek, dokumentumainak, vagyona és aktívái pedig mentességet élveznek bármilyen közigazgatási és bírói beavatkozással szemben.

Az IRIAS indulásakor az intézet és hálózatának fő tevékenységei között kutatásfejlesztés, nemzetközi együttműködés, beruházások támogatása szerepelt, a legfontosabb kutatási területként pedig az államközi és országos gazdálkodási döntések meghozatalának megalapozását tüntetik fel. A Szovjetunió összeomlása után az IRIAS irányt váltott, regionális nemzetközi központtá alakult, amely a keleti és nyugati országok közötti hatékony együttműködést segítette

A lap az IRIAS-szal kapcsolatban a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is küldött kérdéseket a portál, de a cikk megjelenéséig nem kapott rájuk érdemi válaszokat.