A tizenegyféle tematikus túrán a Salgótarjáni utcai zsidó temető és az Új köztemető Látogatóközpontja mellett az érdeklődők megismerhetik a Fiumei úti sírkert építészeti értékeit, aktábrázolásait, az ott nyugvó miniszterelnököket, irodalmunk nagyjait, valamint a Petőfi-év kapcsán a költő kortársait is.

A látogatók éjszakai sétán is részt vehetnek a sírkertben: zseblámpával, énekszó mellett a legszebb angyalszobrokat kereshetik fel. Este 20 órától Rémi Tünde és Appelshoffer János tánc, zene és költészet hármas egységére épülő előadói estje látható Jókai Mór sírjánál – írja a Csodálatos Magyarország.

Az Emlékhelyek napján 15 és 20 óra között szabadon bejárhatók a sírkert mauzóleumai. Budapesten először látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi 200 projektjének mozgó múzeumbusza, amely két napra beköltözik a Fiumei úti sírkertbe.

Az érdeklődők Kiskőrösön 9 órakor ingyenesen látogathatják tárlatvezetéssel Petőfi Sándor szülőházát, megnézhetik az Esztergomi várat a régészeti feltárások tükrében. Gyulán részt vehetnek solymász- kovácsműhely- és fegyverbemutatón, Gödöllőn pedig a kastély titkos életével ismerkedhetnek meg. 

A NÖRI egész nap ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Tiszai bemutató című új kiállításán ingyenes tárlatvezetést biztosít a meghirdetett időpontokban, Székesfehérváron pedig középkori, reneszánsz programokkal várják a látogatókat.

Az Emlékhelyek napján ingyenes tematikus sétákkal fedezhető fel a budai Vár Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné nyomdokain. Az idei év megnyitója délelőtt tíz órakor a Pákozdi Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhelyen lesz, amely helyszín a tavalyi Év Emlékhelye Díj nyertese.