A tapolcai naperőmű megtervezése tavaly ősszel kapott szabad utat a város önkormányzatának nyilvános képviselő-testületi ülésén, amelyen Dobó Zoltán polgármester név szerinti szavazást kért, végül 8-3 arányban jóváhagyták a munkaindító határozatot, ami a főépítész ismertetése szerint konkrétan a tervezési munkálatok megkezdését tette lehetővé.

Korábban két lakossági fórumot is tartottak a témában, illetve városi küldöttség utazott Szolnokra, hogy ott a valóságban is megtapasztalja egy hasonlóan nagy volumenű napelempark működését. 

Ilyen előzmények után a minap a Tapolcamédia arról számolt be, hogy interjúban kérdezték Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, országgyűlési képviselőt a város határába tervezett 2×50 megawattos naperőmű beruházásról.

A politikus az ügyről úgy nyilatkozott, hogy 

nem lát benne semmit, ami arra utalna, hogy veszélyes lehet egy ilyen beruházás,

de Tapolcán fellángoltak a viták, és a vitatkozók szakértőkre és kutatásokra hivatkozva a maguk igazát bizonygatják, pedig még a konkrét terveket sem ismerik, mint ahogy a szakhatóságok véleményei sem születtek meg.

Azért vagyok ebben a kérdésben nehéz helyzetben, mert amikor megszólalok, akkor sokan nem azt nézik, hogy Navracsics Tibor mit mond, hanem azt, hogy milyen párthoz tartozik, azt, hogy a kormány minisztere vagyok

– fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy amikor megszólal, akaratlanul is átpolitizál egy helyi ügyet. 

Ugyanakkor továbbra is csak azt mondhatom, hogy a mai napig egyetlen olyan információról sem tudok, ami ennek a beruházásnak a káros voltát bizonyítaná

– magyarázta, és megkérdőjelezhetőnek nevezte azokat a hivatkozásokat, amik szerint a szóban forgó terület értékes. A vidéket gyerekkora ismerő miniszter álláspontja szerint mezőgazdasági szempontból értéktelen területről van szó, nem beszélve arról, hogy az állatok legeltetése egy napelemparkban is lehetséges.

Látjuk, hogy mekkora probléma az energiaszolgáltatásban a kiszolgáltatottság az árakat és a politikai vonatkozásokat illetően is

– érvelt a beruházás mellett Navracsics Tibor.