A válság nem fogta vissza az időjárás-jelentéssel foglalkozó cégeket, így például az Időkép.hu és a Köpönyeg is dinamikusan növekedett − tudtuk meg a két cégtől. A módszer azonban különbözött: amíg a Köpönyeg nem szolgáltat adatot, csak a weboldalon elhelyezett reklámfelületek eladásából él meg, addig az Időkép.hu előrejelzéseit biztosítótársaságok, országos kereskedelmi televíziók, online hírportálok, illetve kkv-k veszik meg.

Az egyiküket se lepte meg, hogy új meteorológiai törvényt alkot a kormány, a tartalma viszont igen. A Köpönyegnél azt emelték ki, hogy bár súlyos korlátozásnak tartanák, ha megszabnák, ki és milyen feltételekkel adhat előrejelzéseket, rájuk nem lesz komoly hatása, hiszen a tervezet csak a meteorológiai szolgáltatási tevékenységet végzőknél támaszt szigorú feltételeket. Mindazonáltal készülnek a törvényre és szükség esetén "megfelelő lépéseket" fognak tenni. Sokkal rosszabbul érintené a változás az Időkép.hu-t: szinte teljes mértékben megszűnnének a bevételeik a hazai szolgáltatási piacon, ami magát a céget is veszélyeztetné.

Arra a kérdésre, hogy megoldást jelenthet-e a vállalkozás külföldre vitele, egybehangzó választ kaptunk: végső esetben ez jelentheti a kiutat, ám bíznak abban, nem az a jogalkotó szándéka, hogy a magyar kkv-kat a külföldi államoknak ajándékozza az irreális szabályozással.

Ez nyilván egy vicc − kommentálta lapunk megkeresésére az új meteorológiai törvénytervezetet Pártai Lucia, a European Weather Service (EWS) ügyvezetője. Szerinte az alapvető kérdés az: jó-e a magyar lakosságnak, ha egy költségvetési adóforintokon közfeladatok elvégzésére hivatott állami intézmény cégként viselkedik, ráadásul monopóliumot csinál magának. "Alaptézis, hogy ha valakinek már nincsenek vetélytársai, többé nincs rákényszerítve arra, hogy jobb terméket állítson elő, és azt olyan drágán adhatja, ahogy csak akarja. Miközben így ki sem derülhetne, hogy más közpénz nélkül akár hasznosabban is dolgozna" − fogalmazott a meteorológus, aki szerint az is a magánvállalkozások létjogosultsága mellett szól, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) eddig sem teljesítette mindig figyelmeztetési kötelezettségét.

Az államnak, így az OMSZ-nek, mivel közpénzen előállítandó közérdekű adatokról van szó, kötelező közfeladata az adatokat megmérni és ingyen átadni az őt fenntartó lakosságnak − hangsúlyozta a szakember. Ha valaki hozzáadott értékkel új terméket állít elő ezekből, akkor az munkahelyeket tart fenn, kutat, fejleszt és ami nagyon lényeges, a bevételét leadózza − fogalmazott az EWS vezetője, aki szerint így lehetne fejlődést elérni, hiszen a befizetett adóból az állam továbbra is fenntarthatja intézményeit a közfeladatokra. Hitelrontó állításnak nevezte, hogy "a cégek saját zsebükre nyerészkednek", majd hozzátette: eddig sem használták előrejelzéseikhez az állami infrastruktúrát, csak azért veszik meg az adataikat utólag, mert az OMSZ kezelésében levő hiteles mérőhálózattal előállított közadattal ellenőrzik előrejelzéseik beválását − ezzel pedig azok hitelességét tudják bizonyítani ügyfeleiknek.