Orbán Viktor miniszterelnök korábban kilátásba helyezte a magyar vétót, ha lesz uniós nukleáris szankció Moszkvával szemben. „3674 milliárd forintot veszít Magyarország az uniós szankciók miatt, ami súlyos károkat okoz” – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken. Az ATV-nek elmondta a külgazdasági- és külügyminiszter, hogy Európai Bizottság akadályozhatja-e a Paks2 beruházást.

Beszéltünk tegnap telefonon Novak miniszterelnök-helyettessel, aki az energiaügyeket viszi. Ő is megerősítette, hogy az orosz kormány számára kiemelt stratégiai jelentősége van a Paks 2 beruházás sikeres végrehajtásának. Látunk bizonyos pontokat, ahol gyorsítani lehet az eljárást

– jelentette ki Szijjártó Péter. Szerinte eljárások egyszerűsítésével gyorsítható a beruházás. Az európai keretszabályoknak megfelelően olyan lépéseket fog tenni a kormány, amelyek gyorsíthatják a beruházást.

Nincs szankció alatt a nukleáris együttműködés

„Az Európai Bizottság nem akadályozza a beruházást, a németek viszont igen, a német kormány zöld minisztere. Ez elfogadhatatlan, ugyanis ma nincsen szankció alatt a nukleáris együttműködés, nincsen szankció alatt a nukleáris energia polgári célú felhasználása” – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve: a Roszatom az új paksi erőművek vezérlőrendszereinek kiépítésére egy német-francia konzorciummal szerződött, a Franatome-mal és a Siemens Energyvel.

A francia exporthatóság megadta az engedélyt a Franatome-nak a vezérlőrendszerek szállítására, a német kormány két zöld minisztere, a gazdasági és a külügyminiszter viszont egyelőre blokkolja ennek az engedélynek a kiadását a Siemens Energy részére. Ez elfogadhatatlan

– fogalmazott a miniszter, hiszen mint mondta, „a nemzeti energiamix összeállítása nemzeti hatáskör, az energiabiztonságunk kérdése pedig egy nemzeti ügy”.

Az, hogy egy másik európai kormány mindenfajta európai jogszabály híján ilyen politikai vagy ideológiai okból blokkolja egy másik ország saját energiaellátásnak biztonsága érdekében szükséges fejlesztését, az elfogadhatatlan – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

„Semmi jogi alap nincsen jelenleg arra a német kormánynak, hogy mi ne működhetnénk együtt nukleáris energia terén Oroszországgal”.

Szijjártó Péter elmondta, hogy német-francia technológiát akarnak használni a Paksi atomerőműnél, és ezt most a két német zöld miniszter akadályozza, ami szerinte felháborító.