Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Indigo Invitational – amely a természetesen koptatott farmerek versenye – résztvevői hívei a denim-low-wash-nak, melynek lényege, hogy kerüljék a mosást, mivel a farmer szappanos és nedves állapotban puhábbá válik és ezzel romlik az állapota. Ezt a stratégiát a mosásmentes klubok tagjaitól kezdve a Levi's vezérigazgatójáig mindenki követi.

Ahelyett, hogy a mosógéphez fordulnának, a farmernadrágok viselői más módszereket alkalmaznak a ruhadarabok ápolására, például UV-sugárzásnak teszik ki őket, vagy egyszerűen csak egy éjszakán át szellőztetik a ruhadarabot.

Stella McCartney tervező 2019-ben azzal került a címlapokra, hogy részletezte a kevés ruhát tisztító szokásait, és a Guardiannek elmondta: „Alapvetően az a szabály, hogy ha nem kell feltétlenül kitakarítani valamit, akkor ne mosd ki. Nem dobom be a cuccot a mosógépbe csak azért, mert már kicsit koszos. Én magam is hihetetlenül higiénikus vagyok, de nem rajongok a vegytisztításért, vagy igazából semmilyen tisztításért”

A környezetvédelem is nyomós okot ad a kevesebb mosásra

Mások a környezetvédelem vagy az emelkedő villamosenergia-költségek miatt gondolják át a mosási szokásaikat. Mac Bishop, a Wool & Prince ruházati cég alapítója kifejtette, hogy a kényelemre és minimalizmusra helyezte a hangsúlyt, ami jól rezonált a férfi fogyasztókra – különösen azokra, akik már eleve nem szerettek mosni.

Kutatások alátámasztották, hogy a nők kevésbé lennének fogékonyak arra az ötletre, hogy ne mossák ki a ruháikat és kimutatták, hogy náluk a környezetvédelem hatékonyabb érv.

A Wool& egyik túrázni szerető ügyfele a BBC-nek azt nyilatkozta, a gyapjúruházat előnyös olyan szempontból, hogy több napon keresztül lehet viselni, vagy gyorsan kimosni és megszárítani. Ő is trükköket alkalmaz, hogy elkerülje a teljes mosást: egy éjszakán át szellőzteti, vagy a szagok ellen ecetet vagy vodkát permetez a ruhára.

Mark Sumner, a Leedsi Egyetem fenntartható divatszakmai előadója szerint az egyik legrosszabb dolog, amit egy ruhadarabbal a tartósság szempontjából tehetünk, az a mosás. Elmondása szerint a mosás során a ruhadarabok elszakadhatnak, összemehetnek és elveszíthetik a színüket. Kollégájával, Mark Taylorral azt tanulmányozza, hogy a háztartási mosásból származó mikroszálak hogyan kerülnek a tengeri állatokba. Bár szerinte a környezet szempontjából a ruhamosás gyakoriságának csökkentése a helyes döntés, nem támogatja a teljes mosógép-moratóriumot.

Nem akarjuk, hogy az emberek azt gondolják, hogy nem moshatnak ki dolgokat, mert... tönkreteszik a bolygót. Arról van szó, hogy megpróbáljuk megtalálni az egyensúlyt

– mondta Sumner a BBC Culture-nek.

Szerinte a ruhák mosása orvosi és higiéniai okokból fontos, például az ekcémás emberek számára, akik megpróbálják elkerülni az irritációt, amit az okoz, hogy a természetes bőrbaktériumaink elszaporodnak a ruháinkban. Az emberek önbecsülése szempontjából is fontos, hogy ne érezzék magukat zavarban a ruháik szaga miatt.