A 14 679 személysérüléses baleset több mint fele gyorshajtás vagy az elsőbbségre vonatkozó szabályok megsértése miatt következett be – közölte a hivatalos rendőrségi adatok alapján a Netrisk.

Budapesten és a vármegyék többségében nőtt a balesetek száma. Mindössze Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy vármegyében csökkenő a tendencia. Az adatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy ezekben csak a személysérüléssel járó balesetek szerepelnek – számolt be róla az Infostart.

Emellett vannak a kisebb, például koccanásos balesetek is, amelyekben nincs személyi sérülés, csupán vagyoni kár keletkezik. Más esetekben a balesetben érintettek a helyszínen megegyeznek a kártérítésről. Utóbbiakra jellemzően akkor van példa, ha az egyik fél kifizeti a másik kárát, ahelyett, hogy a kötelező biztosítója fedezné a költségeket. Így mentesül attól, hogy a bonus-malus rendszerbe lejjebb kerüljön, ami magasabb biztosítási díjat jelentene a következő évben.

Tavaly a személysérüléses balesetek 28 százaléka gyorshajtás, 26 százalékuk pedig az elsőbbségadásra vonatkozó szabályok megszegése miatt következett be.

Fontos tudni, ha valaki szabálytalan vezetéssel okozott balesetet, ez esetben a biztosító még akkor sem fizet biztosan, ha cascója van az autósnak. Ez kirívó szabálytalanságoknál (jelentős sebességtúllépés vagy ittas vezetés) szokott előfordulni.