Az előkelő negyedik helyre sorolta a Rudas fürdőt 2013-ban a világ legjobb fürdőinek listáján a thrillist.com amerikai magazin. Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója elmondta, a magyar főváros fürdői rendre az első négy között szerepelnek a külföldi lapok összeállításaiban:  a CNN a Gellért fürdőt, a Guardian a Palatinust, a Spiegel Online a Széchenyit sorolta a legjobbak közé, vagyis már nem lehet úgy összeállítani a világ legjobb fürdőit bemutató sorozatot, hogy abban ne szerepeljen budapesti létesítmény. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte, a budapesti gyógyfürdők fejlesztése folyamatos, ezt az utóbbi három évben megvalósult infrastrukturális beruházások is igazolják. Az elért eredmények kapcsán folyamatosan fel kell hívni az itt élők figyelmét arra, hogy egyedülálló adottságokkal rendelkező városban élnek − tette hozzá, kiemelve: a fővárosi önkormányzat feladata a tervezés, annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló forrásokat maradéktalanul fel lehessen használni.

A Rudas gyógyfürdő déli szárnyának, az egykori palackozó üzemnek a rekonstrukciója  augusztusra fejeződik be, akkor négy új medencét adnak át. Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezéskoordinációért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a tárca célja a turisztikai célú beruházások aktív támogatása, amelyek hozzájárulnak a belföldi és külföldi látogatók számának növeléséhez. A Rudasban két éve lezárult fejlesztés 391 millió forint uniós támogatásban részesült. Az államtitkár azt is elmondta, hogy hamarosan véglegesítik a 2014−2020 közötti tervezési időszak fejlesztési programjait megalapozó partnerségi megállapodást az EU-val, a pályázatok 2014 második felétől jelennek majd meg. Az ország hévízvagyonához kapcsolódóan megvalósuló turisztikai fejlesztéseknek önfenntartónak kell lenniük. Ha a kormány az áprilisi választások után lehetőséget kap a folytatásra, a jövőben is mindent megtesz azért, hogy korszerű és átgondolt fejlesztések valósuljanak meg az uniós forrásokból.

Szőke László a jelenleg is zajló rekonstrukcióról elmondta: a munkálatok − a fürdő területének növelésével, az új medencék és a szaunavilág kialakításával − több mint 2550 négyzetméteres területet érintenek. A fejlesztés teljes költsége megközelíti az egymilliárd forintot. A tervek szerint az új déli szárny háromszintes lesz. A beruházás során kialakítanak egy földszinti medenceteret, ahová két közepes és két kisebb, úgynevezett merülő medencét építenek. Az emeleten az utcáról is megközelíthető, közel 250 négyzetméteres étterem várja majd a vendégeket. A tetőteraszon napozóterasz és jacuzzi fog üzemelni. A jelenlegi uszodához csatlakozó vendég- és személyzeti öltözőket magába foglaló épületrészben pedig egy több mint 500 négyzetméteres szaunavilágot hoznak létre.

 

Szerző: