Idén is kénytelenek voltunk vasárnap hajnalban átállva a nyári időszámításra 2 órakor 3 órára előbbre állítani a hagyományos és a digitális óramutatókat.

A Magyar Alvás Szövetség állásfoglalása szerint nem csoda, ha most ettől szenvedünk: az óraátállítás bizony rendesen megterhelheti a szervezetet.

Mint írják: „az évmilliók során megszokott eredeti, téli időzónától, az életünket meghatározó úgynevezett cirkadián ritmustól való eltéréshez igazodásért megdolgozik az agyunk és a szervezetünk.”

Még mindig kötelező és még mindig vitatott

Az óraátállítás eltörlése valamennyi uniós országban kötelező, ennek időpontja, és főként a megfelelő időzónában történő megállapodás kérdése azonban továbbra is nagy vitákat kavar. A Magyar Alvás Szövetség a kormányzati döntések előtt javasolja a szakemberek és a közvélemény érveinek a meghallgatását is. Megfontolandó lehet akár a jelenlegi időzóna, a GMT+1 váltás lehetősége, vagy más kronobiológiai javaslatok figyelembe vétele.

Pedig már célegyenesben volt az óraátállítás eltörlése

A nyári és a téli időszámítást energiatakarékossági okokból először a világháborúk idején vezették be számos országban. Magyarországon 1954 és 1957 között alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás.

Az Európai Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás.

Az Európai Parlament 2019 márciusában úgy döntött, hogy eltörli az óraátállítást, mégpedig úgy, hogy 2021-ben kelljen utoljára állítgatni. Hogy ez ne forgassa fel az egységes piac működését, egymás közötti egyeztetésre kérte fel a tagállamokat és a Bizottságot a kérdésről.

A koronavírus-járvány, majd pedig az ukrajnai háború háttérbe szorította a kérdést, a várt döntések azóta sem születtek meg. Jelen állás szerint 2024-ben, vagyis jövőre kellene végső döntést hoznia a tagállamoknak.

Több mint hatvan országban működik több-kevesebb sikerrel óraátállítás, és mindenhol azon gondolkoznak, hogy törölhetnék el, nagy kérdés, hogy a téli vagy a nyári maradjon – írja az Infostart.hu.