A miniszterelnök hangsúlyozta: a Magyarországot károsan érintő szankciókat az emberek világosan elutasítják. A kormány álláspontját kifejtve elmondta, „ahol nem érint húsbavágó magyar érdekeket, ott nem akadályozzuk meg, nem támogatjuk, de nem akadályozzuk meg a szankciókat." Hozzátette: vannak azonban olyan területek, ahol ez nem így van, és sérti a magyar emberek érdekeit, ott vétózni kell.

Orbán Viktor rámutatott: nagy csata várható Brüsszellel,

de az én tárgyalási eredményeimnél fontos segítség, hogy nem a csak miniszterelnöknek nem tetszenek a szankciók, hanem egy egész nép áll mögötte, a magyarok.

Arra a brüsszeli kritikára, hogy a szankciókkal kapcsolatos konzultáción kevesen vettek részt, azt felelte, hogy nem mérvadó. Hangsúlyozta: a magyar miniszterelnököt kell legyűrni ebben a harcban.

Úgy folytatta, a magyar álláspont világos, Brüsszelben is meg kell hallani a magyarok hangját. „Nekem nem szokásom más országok demokratikus működését minősíteni, mi lehetünk elegánsak, lovagiasak. De annyit ennél a kérdésnél el kell mondanom, hogy Nyugat-Európában nincs tere az emberek hangjának".

Globalista, konzervatív

A kormányfő szerint a nyugati világban egyszínű a média, 90 százalék feletti arányban globalista, így amit a negligál, az nincs. „Magyarországon ez nem így van, ha itthon ez valaki megpróbálja felmérni, gond nélkül fér hozzá a háború globalista és nemzeti, konzervatív oldalú megközelítéséhez is.

A nyugati sajtóban ugyanazt olvashatjuk a háborúról, úgy vezényelnek, hogy nem zavarja őket a magyarok hangja, de a magyar reflex ettől teljesen eltérő.

A műsorban szóba került az infláció is. A realitás a polcokon tapasztalható árak, az érzésvilágunkat az áremelkedések uralják. A közgazdászok bár azt mondják, nem szabadott volna ennyi pénzt adni 2022-ben, de ezek nélkül hogyan élték volna túl? – tette fel a kérdést a Kossuth rádióban a miniszterelnök.

Leszögezte: a kormány egyetlen célt tűzhet ki maga elé, le kell törni az inflációt, mivel az egy közellenség. „Az infláció elleni gyógyszert a nemzetgazdaságnak a kormány már beadta, le fogjuk gyűrni ezt a bajt (..) A láz, én úgy számolok, hogy márciusra enyhül, decemberre pedig az infláció egyszámjegyű lesz" – így a miniszterelnök.

Elmondta, a jegybank és a kormány igyekszik összehangolni a lépéseit, „a közös erőfeszítéseknek köszönhetően pedig eredményeket fogunk elérni."

A vakcinák biztató eredményeket produkálnak majd. A legfontosabb most az energiaár, így a kormány azt a tervet biztosan nem támogatja, hogy a nukleáris energiára is kiterjedjenek a szankciók.

Ezt nem fogom hagyni, ki van zárva