Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

„Öszetartozunk” – írta Orbán Viktor a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Facebook-on közzétett bejegyzésben.

Kalmár Pál Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dalát osztotta meg a közösségi oldalán.

Orbán Viktor a Fidesz oldalán kitett videóüzenetében arról beszél, hogy akkori veszteségeink ellenére makacs népség vagyunk.

Sosem voltunk hajlandók részt venni a saját temetésünkön. A dédapáink sem adták föl. Nem térdeltek le, és nem kértek kegyelmet. Talpon maradtunk, és kibírtuk. Megmaradunk, mert itthon vagyunk. Méltósággal őrizzük a Kárpát-medencét, ami küldetésünk is

– fogalmaz a miniszterelnök a bejátszásban.

Erdély számos településén megünneplik a nemzeti összetartozás napját

"Ilyenkor nem azt nézzük, ami elválaszt egymástól, ami különbség közöttünk, hanem azt, ami közös, ami összeköt" – mondta Csécs Márton unitárius esperes a torockói Duna-napon.

A nemzeti összetartozás napja

A 2010. évi XLV. törvénybe foglalt hivatalos nevén: Nemzeti Összetartozás Napja – az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én 302 igen, 55 nem és 12 tartózkodó szavazat mellett iktatott törvénybe az Országgyűlés. Sólyom László köztársasági elnök 2010. június 3-án aláírta a törvényt, és az 2010. június 4-én, napra pontosan a 90. évfordulón, hatályba is lépett.

Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Mind a külhoni magyaroknak, mind a Magyországon élő nemzetiségeknek a hit, a nyelv és kultúra erősítésére van szükségük ahhoz, hogy szülőföldjükön megőrizzék nemzeti identitásukat – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a székelyföldi Szentegyházán, ahol magyarországi nemzetiségi fiatalokkal együtt vett részt a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott rendezvényen.

Soltész Miklós szerint a nemzetiségi fiataloknak is feladata az, hogy saját anyaországaik számára – legyen az Horvátország, Szlovákia, vagy Románia – jelezzék: magyarországi megmaradásukhoz  anyaországuk támogatására is szükség van, mert "ezt náluk hitelesebben senki nem tudja elmondani".