Az ellenzéki pártok támogatottsága stagnál, ez alól kivételt képez a Demokratikus Koalíció. A legutóbbi mérések alapján enyhén növekvő tendencia figyelhető meg a pártnál – derült ki a ZRI Závecz Research Intézet május elején, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásából, amelyet az Index közölt.

Az elmúlt két hónapban a kormányzó párt táborának nagysága stabilizálódott, most már kijelenthető, hogy a Fidesz a tavaly késő őszi mélypontjáról elemelkedett. A kormánypártot jelenleg a magyar választókorú lakosság 32 százaléka támogatja. A többi politikai erő táborának mérete március óta érdemben nem változott.

Kép: Napi.hu

Araszolgat felfelé a Demokratikus Koalíció, tarol a Fidesz

Egyetlen kivétel a Demokratikus Koalíció, amelynél a legutóbbi három mérés alapján enyhén növekvő tendenciát figyelhetünk meg – jelenleg 13 százalékon állnak. A pártrangsor harmadik helyéért a Mi Hazánk és a Momentum harcol, ezt a pozíciót a választások óta a radikális jobboldali párt őrzi. A Mi Hazánkat ebben a hónapban a választókorúak 6 százaléka támogatja, a Momentumot pedig 5 százalék.

  • A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók csoportjának fele a Fideszre adná a voksát.
  • Ebben az aktív szavazói körben a Demokratikus Koalíció 19,
  • a Mi Hazánk 7,
  • a Momentum 6 százalékos.
  • Az MSZP és a Jobbik a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók 4-4 százalékára számíthatnak.
  • A Kétfarkú Kutyapártot az eltökélt választók 3 százaléka,
  • az LMP-t és a Párbeszédet 2-2 százaléka támogatja.

A választópolgárok 48 százaléka menne el biztosan egy most vasárnapi választásra. A Fidesz és a Demokratikus Koalíció támogatói körében az átlagosnál erőteljesebb a részvételi hajlandóság: az előbbiek kétharmada, utóbbiak 61 százaléka menne el biztosan szavazni. A többi párt híveinek nagyjából a fele mondható aktívnak. A párt nélküliek motivációja a legalacsonyabb: csupán egynegyedük menne el biztosan voksolni.