Nagy Anna kormányszóvivő szombaton cáfolta, hogy megszületett volna a megállapodás a devizahitelesek megsegítéséről a Magyar Bankszövetséggel − a Magyar Hírlap jelezte, birtokában van az az aláírásra váró együttműködésimegállapodás-tervezet, amely 5 pontban foglalja össze a hazai hitelezési aktivitás növekedését és a lakossági hitelezés problémáinak kezelését célzó intézkedéseket, ezek egy részéről lapunk is beszámolt. Nagy szerint van olyan kormányzati szándék, hogy hosszabb távon is tervezhetők legyenek a törlesztőrészletek, a megállapodás még májusban megszülethet.

Híreink szerint a labda most a Nemzetgazdasági Minisztériumnál pattog, áttekintik és szövegezik az ötpontos intézkedéscsomag első három pontjához − a devizahitelesek megsegítését célzó intézkedésekhez − kapcsolódó, a megállapodás részleteit meghatározó mellékletet. Ugyancsak zajlanak a tárgyalások a hitelezés dinamizálását akadályozó egyéb adminisztratív terhek csökkentéséről is,  ideértve a banki adminisztrációs terhek felülvizsgálatát is.

A hiteladósok terheinek csökkentésére maximum négy évre a 30 millió forint alatti ingatlanok esetében törlesztési árfolyam-korlátozás lépne életbe: a frankot 190, az eurót 265, a japán jent (100 egységét) pedig 199 forintos árfolyamon fagyasztanák be. A rögzített árfolyam és a tényleges törlesztés közötti különbözetet a bank egy forintalapú jelzáloghitel-konstrukcióban, az úgynevezett gyűjtőszámlán tartja majd nyilván. Ehhez kapcsolódik majd egy állami garancia, s a melléklet rendelkezik majd az ezen számlán esetlegesen fennmaradó követelés későbbi rendezéséről is.