Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, illetve jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében. Az altábornagy a haza szolgálatát más területen fogja folytatni – olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

 

A Napi.hu értesülései szerint Ruszin-Szendi Romulusz felmentése mögött az húzódik meg, hogy a volt vezérkari főnök nem tudott kellően alkalmazkodni és eleget tenni Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter. a honvédelem megújítása és újraszervezése érdekében tett elvárásainak. Úgy tudjuk, Ruszin-Szendi különutas elképzelései nem működtek a szervezeten belül kellő hatékonysággal, vagy egyáltalán nem valósultak meg.

A lövész végzettségű Böröndi Gábor 30 éves pályafutása során különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben. Európai, illetve Európán kívüli NATO műveletben is részt vett.

Böröndi Gábor a legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkar főnök helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját. Jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

Az új vezérkari főnök kiemelt feladata a fentiek továbbvitelén túl a megkezdett szervezeti kultúra változtatás folytatása és egy modern, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes Magyar Honvédség kialakítása.