Május 16-án, azaz jövő kedden hallgatják meg a bíróságon Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar korrupcióval vádolt egykori elnökét – írja a Hvg.hu a Fővárosi Törvényszék tárgyalási jegyzéke lapján.

Schadl György másfél éve, 2021 novembere óta letartóztatásban van, de az elnöki pozíciójáról csak két hete mondott le. Azzal vádolják, hogy Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárát rendszeresen, összesen 83 millió forint értékben lefizette, cserébe pedig Völner Pál Schadl György számára kedvező módon járt el több ügyben.

Ezenfelül azzal is vádolják a volt elnököt, hogy hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri önálló bírósági végrehajtói kinevezésüket, cserébe a végrehajtói irodájuk működtetéséből származó osztalék nagy részét vagy teljes egészét átadják neki.

Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál akkori igazságügyi államtitkár – ellen tavaly októberben emeltek vádat. Beismerés esetén az ügyészség Schadl Györgyre tíz év, Völner Pálra pedig nyolc év börtönt kért. Emellett a végrehajtói kar volt vezetőjére 200 millió forintos, a volt államtitkárra pedig 25 milliós pénzbírságot kért, mindkettőjüket tíz év közügyektől eltiltással is büntették volna.

A per februári előkészítő ülésén Schadl és Völner tagadott

Hat végrehajtó azonban beismerte, hogy kinevezésükért fizettek Schadl Györgynek. A hat végrehajtó mellett ketten Schadl György nyaralójának szabálytalan átépítése ügyében vallották magukat a vádirattal megegyezően bűnösnek. A hat végrehajtó három, illetve négy év felfüggesztett börtönbüntetést és öt-ötmillió forintos pénzbüntetést kapott. Emellett öt évre eltiltották őket a végrehajtói munkától.

A vádlottak azt ismerték be, hogy kinevezésükért cserébe az irodájuk adózott eredményének jó részét vagy egészét átadják Schadl Györgynek. Volt, akinél ez 42,6 milliót jelentett, más viszont 254,8 milliót juttatott el. Cserébe Schadl - a vád szerint - havi 1-3 milliót adott vissza nekik, bár van olyan végrehajtó, aki a befizetett 101 millió csaknem harmadát kapta vissza.

Jön a Lex Schadl: bekeményítene a kormány a végrehajtókkal szemben

Azonnali hatállyal fel kell függeszteni a végrehajtót, aki büntetőeljárás alatt áll, továbbá a felfüggesztett végrehajtó nem gyakorolhatja a kari tisztségéből eredő jogait – ezt a módosítást javasolta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a bírósági végrehajtásról szóló törvényben. Bővebben>>>