Ítéletet hirdettek a Schadl-Völner-per azon vádlottjainak ügyében, akik a februári, előkészítő szakaszban lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról és a vádirat alapján elismerték a bűnösségüketírja a HVG.hu. Így tett hat, a megbizatásáért cserébe Schadl Györgynek fizető végrehajtó és négy másik vádlott is.

Schadl György és Völner Pál azonban tagadták bűnösségüket, az ő és az ügy többi tíz vádlottja esetében a tárgyalás végén hirdet majd ítéletet a bíróság.

A bűnper előkészítő szakaszában beismerő vallomást tett hat végrehajtó három vagy négy év felfüggesztett börtönbüntetést és öt-ötmillió forintos pénzbüntetést kapott.

Emellett öt évre eltiltották őket a végrehajtói munkától, azt viszont nem tartotta arányosnak a bíróság, hogy minden, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltsák őket. A bíróság több vádlottnál enyhítő körülményként értékelte az idő múlását, a kiskorú gyerek nevelését, egyiküknél pedig a betegségét is.

A vádlottak azt ismerték be, hogy kinevezésükért cserébe az irodájuk adózott eredményének jó részét vagy egészét átadják Schadl Györgynek. Volt, akinél ez 42,6 milliót jelentett, más viszont 254,8 milliót juttatott el. Cserébe Schadl György a vád szerint havi 1-3 milliót adott vissza nekik, bár van olyan végrehajtó, aki a befizetett 101 millió csaknem harmadát kapta vissza.

Schadl Györgyöt 2021 decemberében tartóztatták le. Ezt követően Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és egyéb bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára volt, 2019 augusztusától pedig a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is. Az ügyészség szerint megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió – összesen 83 millió – forint kenőpénzt kapott.

Schadl György, Völner Pál és további 20 társuk ellen tavaly októberben emeltek vádat korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt.