Már több mint egy hónapja, hogy kilőtték Magyarországon azt jeladóval ellátott svájci farkast, akit fél Európa nyomon követett. A nagy felháborodást keltő esetről a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a mai napon osztotta meg a Facebook oldalán, hogy már április elején megtalálták a jeladót a Hernád folyóban, de a nyomozásra való tekintettel ezt eddig nem hozhatták nyilvánosságra. 

„Április 8-án találta meg búvárunk az M273-as néven ismerté vált farkas jeladóját a Hernád folyóban. A kutatást az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai és a rendőrség koordinálta és részt vett benne a katasztrófavédelem búvárszolgálata is.

A nyomozásra való tekintettel, csak ma tudunk beszámolni erről a napról, hiszen minden résztvevő azon dolgozott az elmúlt időszakban, hogy minél több részlet a helyére kerüljön és összeálljon a kép.

Szolgálatunk csak a búvártevékenységben vett részt, így a nyomozással kapcsolatban nem rendelkezünk egyéb információval és a kommunikációnk is csak az általunk elvégzett feladatra terjed ki”

Speciális festék segítségével hajtották végre az akciót

A bejegyzésben beszámoltak arról, hogy a folyó vizsgálatát követően egy különleges, de a környezetre ártalmatlan szerrel megfestették a folyamot, hogy láthassák azt, hogy merre veti ki magából a hordalékot. A festés által kirajzolódó terület egybe esett azzal a résszel, ahonnan a szakszolgálat és nemzeti park szakemberei bemérték a nyakörv rádiós jeladójának a jeleit. Itt egy körülbelül 50 méter széles folyószelvényre lehetett leszűkíteni a kutatási területet a Hernád folyóban. A búvárok a megfestett területeket párhuzamosan kezdték el átvizsgálni a folyam két oldalán. A kutatás végül sikeresen zárult, valamint átadták a jeladót is hatóságoknak.