Miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Brüsszel összeférhetetlenségi kifogásai miatt választás elé állította az érintett kormányzati tisztségviselőket, Szili Katalin február közepén úgy döntött, hogy ő miniszterelnöki megbízotti posztjáról fog lemondani. Mindezt azért, hogy megtarthassa egyetemi kuratóriumi tagságát a Pécsi Tudományegyetemen – írja a 24.hu.

A lap ezt követően kikérte a miniszterelnöki főtanácsadók listáját, a kormányzati válaszból pedig kiderült, hogy Szili Katalin továbbra is miniszterelnöki megbízott lehet.

A Miniszterelnökség szerint ugyanis Szili Katalin két pozíciója azért nem összeférhetetlen, mert:

a miniszterelnöki megbízotti feladatok polgári jogi kötelmet jelentenek, így nem esnek összeférhetetlenségi szabályok alá (nem minősülnek közjogi tisztségnek), ezért bármilyen összeférhetetlenséggel kapcsolatos találgatások tévesek. Szili Katalin 2023. február közepe óta miniszterelnöki főtanácsadó, és feladatainak lényege a magyar közösségek szülőföldön való boldogulásának elősegítése, ezzel kapcsolatos egyeztetés, tanácsadás, közreműködés hazai, külhoni és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartás, amelyhez hozzátartozik a határon túli magyar közösségek autonómiájának támogatása

– érvelt a Miniszterelnökség.

Ugyanakkor Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint a kormányiroda válasza értelmében a miniszterelnöki megbízott és a miniszterelnöki főtanácsadó ugyanaz a tisztség. Vagyis Szili Katalin esetében az összeférhetetlenség változatlanul fennáll.

Ugyanis a jogvédő szerint a kormányzati igazgatásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a Miniszterelnöki Kormányirodán vagy a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozó politikai tanácsadó és főtanácsadó, valamint a kabinetfőnök is használhat miniszterelnöki főtanácsadó címet, ha erre a kormányfő határozatával feljogosítja. Ebben a ciklusban azonban ilyen miniszterelnöki határozat nem született.

Az MSZP-ben különc Szili Katalin otthonra lelt a KDNP-ben

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó Kereszténydemokrata Néppártba (KDNP) történő belépését jelentette be március végén a kisebbik kormánypárt elnöke. Semjén Zsolt a Parlamentben a közmédiának elmondta: öröm és megtiszteltetés Szili Katalin csatlakozása pártjához.

Semjén Zsolt elmondta, hogy Szili Katalin nemzeti elkötelezettsége, az egyházak iránti szimpátiája, valamint hozzájuk kötődő szolgálata mindig is ismert volt.

A kisebbik kormánypárt vezetője felidézte, hogy Szili Katalin a gyurcsányi időkben, amikor a Magyar Állandó Értekezletet megszüntetve megakadályozták az összmagyar együttműködést, házelnökként létrehozta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, amellyel átmentette a magyar-magyar párbeszédet.

Szili Katalin elmondta, hogy az elmúlt 12 év politikai senki földjén tartózkodásához képest a Kereszténydemokrata Néppárt közössége áll hozzá legközelebb. A belépéssel formálisan is csatlakozik ahhoz a közösséghez, ahová eddig is tartozott.

A politikus kitért arra, hogy örömmel vállalta a miniszterelnök felkérését a nemzetpolitikai ügyek szolgálatára. Megjegyezte, hogy a szocialista pártban való politizálása idején is mindig kereszténynek és nemzetinek tartották, ott is mindig kilógott a sorból.