Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnapi közleménye szerint a MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki.

Ennek során 768 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek. A rendszer segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható.

Ennek a rendszernek a próbáját fogják végezni hétfőn Magyarország több pontján, ezért szólalnak majd meg délelőtt a szirénák.

Az év hátralevő részében tervezett szirénapróbák időpontjairól az OKF honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Egyszerre kezdett szirénázni az összes brit telefon

Mobileszközökre kifejlesztett új veszélyhelyzeti riasztórendszer próbáját tartották április végén Nagy-Britanniában: egész pontosan az Emergency Alerts (vészhelyzeti riasztások) nevű új kormányzati értesítő rendszer próbaüzemét vetették be.

A tájékoztatás szerint az új rendszer célja az, hogy figyelmeztesse a lakosságot, ha lakhelye vagy tartózkodási helye közelében életveszélyt okozó veszélyhelyzet alakult ki. A riasztórendszert elsősorban súlyos árvizek, gyorsan terjedő tűzvész, szélsőséges időjárás vagy terrortámadások esetére dolgozták ki.

Valós vészhelyzet esetén kövesse a riasztásban szereplő utasításokat önmaga és mások biztonsága érdekében

– ez volt olvasható a kijelzőkön megjelent szövegben.

A tájékoztatás hangsúlyozta, hogy csak tesztről van szó és senkinek semmiféle további teendője nincs. A próbariasztás idején megjelent szöveg mellett sárga háromszögbe foglalt felkiáltójel is látható volt a képernyőkön.