A mai nap is a tiltakozó pedagógusokról és a velük szolidaritást vállaló diákokról, szülőkről és civilekről fog szólni, ugyanis eljött az újabb sztrájknap. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közösen szervezte meg az akciót a köznevelési és szakképzési intézményekben, hogy kifejezzék elutasításukat a kormány által javasolt státusztörvénnyel szemben – írja a hvg.

Az oktatásért felelős tárca még március elején állt elő a státusztörvénynek nevezett javaslattal, amely a tiltakozó pedagógusok szerint pont, hogy tovább ront a köznevelési szektor már amúgy is siralmas helyzetén.

Ezen túl a pedagógusok jogállásáról szóló új kormányzati elképzelés mélyíteni fogja a szakemberhiányt és még jobban korlátozza majd a tanszabadságot. Arról nem is beszélve, hogy a pedagógus szakszervezetek szerint a státusztörvény a béremeléseket sem garantálja kellőképpen.

A kormányzati tervezet értelmében a közalkalmazotti jogviszony helyett az úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt vezetnék be, rendszeresítenék az éppen tesztelés alatt álló teljesítményértékelési rendszert és ellenőriznék az adatokat a tanárok számítógépein.

A tanárok melletti szolidaritásként a nap folyamán a diákszervezetek is megmozdulást szerveznek, ők délután vonulnak a Kálvin térről a Belügyminisztérium épületéhez.

Eddig közel ötezer pedagógus jelezte, hogy a törvény elfogadásának következtében fel fognak mondani. A szakszervezetek azt mondják, már most is 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból.

Megszűnne a tanári kar maradék autonómiája

Legutóbb pár nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a Pedagógusok Szakszervezete határozottan felszólítja a kormányt, hogy jelenlegi formájában ne terjessze be a parlamentnek a státusztörvény tervezetét.

Az érdekképviselet arról tájékoztatott, hogy április 21-én ismét tárgyalóasztalhoz ültek a köznevelésért felelős államtitkárság és a pedagógus-szakszervezetek képviselői. Az egyeztetés ugyanakkor a szakszervezet szerint eredménytelen volt: úgy vélik. a kormány semmit sem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból.

A Pedagógusok Szakszervezete egyértelművé tette: ragaszkodik a pedagógusok és a szakszervezetek szerzett jogaihoz. Nem hagyja, hogy az oktatásban dolgozók a társadalom legkiszolgáltatottabb és leginkább kizsákmányolt rétege legyen.

Ha a parlament mégis elfogadná a tervezetet a Pedagógusok Szakszervezetének értelmezésében:

 

  • akkor megszűnne a tanári kar maradék autonómiája;
  • napi 12 óra lehet a munkaidő;
  • ingyen kellene helyettesíteni 80 órában;
  • szabadságáról is berendelhető lenne a pedagógus;
  • aki bármely intézménybe átvezényelhető.