Jelentős korszerűsítéseket hajtott végre az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. átvett erőműveiben, illetve átadta első zöldmezős beruházását − tudtuk meg ifj. Chikán Attila vezérigazgatótól, aki szerint a fejlesztések idén is folytatódnak, elsősorban a megújuló-területen. Utóbbi az egri Agria Parkban átadott gázmotorokat jelenti, amelyek a bevásárló- és szabadidőközpontot látják el energiával. Az Alteo győri hőerőművében hatásfoknövelő beruházás volt, idén pedig kapacitásbővítést hajtanak végre. A jövő héten adja át a vállalat a soproni hőerőműbe mintegy 250 millió forintos beruházással telepített új kazánokat. Az Alteo két depóniagáz-erőművében üzemeltetési fejlesztések, illetve kútfúrások történtek.

Az MVM Zrt. januári közgyűlése több erőműfejlesztést is leállított, többek közt a Kárpát Energo Zrt.-vel közös vásárosnaményi beruházást, de az MVM és az RWE résztulajdonában álló Mátrai Erőműben (ME) tervezett 440 megawattos (MW) fejlesztés sem valósul meg. A kormány tervei szerint azonban a 950 MW teljesítményű ME a következő két évtizedben is a magyar áramtermelés 10-15 százalékát biztosítja majd.

Az MVM-tulajdonú Vértesi Erőmű (VE) Zrt. hitelezői január végén fogadták el a társaság megtérülési ajánlatát. A VE közel 20 milliárd forintos adósságot halmozott fel, a megegyezéssel 5,6 milliárdot fizet ki egy összegben hitelezőinek, a csődegyezség bírósági jóváhagyását követően. Az MVM 4 milliárdos hitelt nyújt leánycégének, ennek átutalása is a jogerőre emelkedést követően várható − mondta lapunknak Mamusits Péter, a VE szóvivője. Az erőműnek idén az áramfogyasztók által fizetett szénfilléren kívül várhatóan nem lesz szüksége további támogatásra. A társaság korábban 200 fős létszámleépítést jelentett be, ebből 120 fő munkaviszonyának megszüntetése már megtörtént vagy folyamatban van.

Az MVM érdekeltségébe a paksi atomerőművön és a VE-n kívül a GTER Zrt. 410 megawattos, a Hungarowind Kft. 23 MW-os kapacitása tartozik, illetve a társaság részesedéssel rendelkezik a Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt.-ben, az Észak- budai Kogenerációs Fűtőerőmű Kft.-ben, a Miskolci Fűtőerőmű Kft.-ben és a Dunamenti Erőmű Zrt.-ben.

Az RWE érdekeltségébe tartozik az ME-n kívül több erőmű is, a legnagyobb, a kazincbarcikai BC Erőmű 50 MW kapacitással, a budapesti MOM Parkban, Tiszaújvárosban, Sárospatakon, Ózdon találhatók a Sinergy Kft. által üzemeltetett egységek, jellemzően fűtőművek. A fentieken kívül a Bársonyos-patakon öt törpe vízerőmű található 200 kilowattot alig meghaladó összkapacitással.

Az E.On-csoport Magyarországon 240 MW áramtermelési kapacitással rendelkezik, legnagyobb erőműve a Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű (95 megawatt), legkisebb pedig az idén 10 éves kulcsi szélerőmű − tudtuk meg Kutas Istvántól, az E.On Hungária Zrt. médiakapcsolati és pr-vezetőjétől. A társaság várhatóan nyáron adja át a gönyűi erőművet (433 MW kapacitással), amely Kutas szerint 58 százalékos hatásfokával Európa egyik leghatékonyabb gázerőműve lesz. Több megújuló energiára − elsősorban biomasszára − épülő projekt is előkészítés alatt áll az E.Onnál, ezek megvalósulását a gazdasági és szabályozási környezet befolyásolja.

Az AES Borsodi Energetikai Kft. a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a 90 megawatt kapacitású széntüzelésű tiszapalkonyai és a 71 megawatt kapacitású, biomassza-alapon működő berentei Borsodi Erőmű működését (Napi Gazdaság, 2011. április 4.). A 200 fős leépítést jelentő döntést az áram árának csökkenésével, illetve az alapanyagok drágulásával indokolta a társaság. A lépés nem érinti a cégcsoport érdekeltségébe tartozó harmadik, Tiszaújvárosban található, 900 MW-os Tisza II. erőművet.