Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A válság, az esős idő, illetve a június végéig elhúzódó árvíz és hajóforgalmi zárlat miatt tavaly mintegy 12 százalékkal kevesebb vendég fordult meg a Tisza-tónál az előző évhez képest − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Szabó Lajos, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának megbízott igazgatója. Tájékoztatása szerint 2010-ben mintegy 82 ezer vendég kereste fel a tavat és 90 ezer vendégéjszakát töltöttek el a környező települések szálláshelyein. Ezek túlnyomórészt még mindig kisebb panziók és falusi vendégházak, bár a tiszafüredi négycsillagos szálloda átadása óta javult a kínálat.

Az árvíz miatt a turisták mellett iskolai csoportok is lemondták útjaikat. Abban bíznak az utazási szakemberek, hogy ez a kör visszatérhet, és így mintegy 10 százalékkal nőhet a vendégforgalom. Az utóbbi időszakban ígéretesen bővült a főszezon előtti és utáni, valamint téli programkínálat is − a kerékpáros-, horgász- és ökoturizmus terén −, és a térség turisztikai fejlesztési elképzelései is inkább ezt erősítenék. Egyebek között a Poroszlón végre építeni kezdett, 2,2 milliárd forint beruházással megvalósuló Ökocentrum révén, amelytől évi 200 ezer fős látogatottságot várnak.

A főszezonban ugyanakkor továbbra is főleg a falunapok programjai jelentik a tó adottságai mellett a vonzerőt. Az MT Zrt., illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium idén sem támogatja jelentősebb összegekkel a rendezvények szervezését − mondta Szabó Lajos. Törekszenek ugyanakkor az ezektől függetlenül állandóan elérhető programkínálat bővítésére. Ezek közé sorolta a tiszafüredi, 250 millió forint beruházással megvalósult kalandpark júliusi megnyitását, illetve a 200 millió forintból kialakított kerékpáros-pihenőpark átadását. A válság miatt azonban több fürdőberuházás is leállt.