A történelem írásbeli érettségi második részében két rövid és két hosszú esszéből kell egyet-egyet választaniuk a középszinten vizsgázó diákoknak – írja az Eduline.

Az oktatási szakportál úgy értesült, hogy az idei tavaszi-nyári érettségi időszakban a történelemből középszinten érettségizők a 100-130 szavas rövid esszében az ókori Róma egy jelentős uralkodójáról vagy a második világháború egy jelentős helyszínéről írhatnak, míg a 210-260 szavas hosszú esszé témaköre a reformkor egy jelentős alakja vagy az 1989-es események lehetnek.

A középszinten vizsgázóknak a rövid feladatokkal együtt összesen 180 percük van a feladatok megoldására.

Gyanús, történelem érettséginek tűnő feladatlap bukkant fel

Kedd este, fél 9 magasságában kezdett terjedni egy feladatlap az interneten az idei érettségizők között: a képernyőfotón egy olyan feladatlap volt látható, amelyen a középszintű történelem érettségi két hosszú, valamint két rövid esszéjének témái látszódtak. A dátumozása pedig 2023. május 10-re, azaz a történelem érettségi idei napjára szólt, sorszámként pedig ugyanaz szerepelt rajta, mint a hétfői magyar érettségi feladatlapján.

A gyanús feladatlap kedd este egy olyan Facebook-csoportban bukkant föl, amelynek körülbelül hetvenezer tagja van, elsősorban olyan diákok, akik idén érettségiznek, továbbá szülők és pedagógusok. Majd a feladatlapról készült képernyőfotó nagyjából egy órával később el is tűnt a csoportból.

Cikkünk megjelenése óta szerda reggel az Oktatási Hivatal cáfolta, hogy igazi lenne a kedden kiszivárgott történelem esszésor.

Idén több mint százezren érettségiznek

Múlt hét pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival rajtolt el az idei tavaszi-nyári érettségi szezon. Az Oktatási Hivatal összesítése szerint a következő hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an érettségiznek.