Jól startolt az új ügyeleti rendszer Hajdú-Bihar megyében, válaszolta az országgyűlés honlapján Komáromi Zoltán DK-s képviselő írásban feltett kérdésére Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A DK-s politikus arra volt kíváncsi, hogy valójában mit tervez a kormány az egészségügy átalakítása során? 

Új rendszer: átlagosan napi 42 beteg

A február 1-jei élesítés után Hajdú-Bihar megyében egy átlagos hétköznap 42 beteget láttak el az orvosok 16 óra és másnap reggel 8 óra között. Egy-egy háziorvosnak 3,2 beteget kellett ellátnia 16 és 22 óra között. 22 órától reggel 8 óráig pedig átlagosan 1,2 beteg jutott egy ügyeleti helyszínre - írta Rétvári Bence.

Hétvégén a teljes napi betegforgalom 148 beteg volt, ami megoszlott a telephelyek a háziorvosi illetve sürgősségi ügyeletek között és jelentős terhet sehol sem okozott.

Mint kitért rá:

a háziorvosi ügyeletben jelentkező betegek jellemzően enyhe panaszokkal keresték fel az orvosokat, életmentő beavatkozásra nem volt szükség, csak egyetlen beteget kellett a panaszai miatt kórházba vinni.

 

Rétvári Bence szerint csökkent a mentőhívások száma, és a kórházi sürgősségi osztályok felesleges betegbeáramlása is. Véleménye szerint az új rendszer a háziorvosokat is tehermentesíti majd, kevesebb lesz az éjszakai kiszállás is.

A gyermek ügyeleti ellátással kapcsolatban azt írta: jelenleg is folynak az egyeztetések a több városban kialakítandó gyermekügyeleti központról. Itt majd figyelembe veszik a betegforgalmi adatokat, és a gyermekgyógyász háziorvosok számát is.

Az ügyeleti bérezéssel kapcsolatban megjegyezte:

  • a nem szakorvosok 7 ezer és 9 ezer forint közötti összeget kaphatnak óránként,
  • a szakorvosok pedig óránként 9 ezer és 11 ezer forint közötti összegről állíthatnak ki számlát.

Kiemelte: a vállalkozó orvosok nem kapnak költségtérítést, az Egészségügyi szolgálati jogviszony alapján alkalmazottak pedig a jogszabályban foglaltak szerint kapják saját autó használat esetén a költségtérítést.

A presszió sem hiányzik a toborzásból

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetői az elmúlt másfél hétben többször is arról számoltak be, hogy az új rendszer „zökkenőmentesen” elindult, de még február 2-án is arra kérték a háziorvosokat, hogy a balmazújvárosi ügyeleti pontra 17, a püspökladányira 15, a hajdúhadházira 10 üres napra vállaljanak ügyeletet - írta Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő.

Egyes kollegiális vezetők valótlanságot állítva akarnak megfélemlíteni háziorvosokat, így rábírva őket, hogy írják alá az új ügyeleti szerződést – írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a honlapján. Valamint etikai eljárással fenyegették meg azokat a kollegiális vezetőket, akik ily módon próbálják eltántorítani a jogos tiltakozástól a háziorvosokat.

Ahogy azt megírtuk a MOK küldöttgyűlésén egyhangúlag döntöttek arról, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását tegyék letétbe.

A MOK szerint akár 4500 orvosi is dönthet úgy, hogy letétbe helyezi a szerződését.

Kincses Gyula a MOK elnöke az új ügyeleti rendszerről elmondta: nem azt mondjuk, hogy az ügyeleti szerződés rossz, ugyanígy, nem az önként vállalt túlmunkával van baj, de az önkéntes túlmunka tartja életben a rendszert, a kollégák ennek a felmondását teszik letétbe. Ez nem sztrájk, vagy a kötelező feladatok megtagadása, csupán az önkéntes feladatok felfüggesztése. De annyira sérülékeny a rendszer, hogy ez is érdemi zavart okozhat – véli a MOK elnöke.

A fő probléma, hogy veszélybe került a praxisok fenntartása.

A háziorvosok nem kapnak rezsitámogatást, ezzel párhuzamosan pedig a kormány új finanszírozási rendszert vezet be, ami miatt több százezer forinttal csökkenhet egyes praxisok bevétele, mondta a MOK elnöke.

Új négyjegyű számot kell hívni

Rétvári Bence a válaszában azt írta: február 1-én 16 órakor indult el az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által koordinált betegellátás. A betegeknek ekkor már a 1830-as telefonszámot kellett már hívni.

Egyébként minden megye kap egy új négyjegyű számot.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár korábban azt mondta: a 112-es hívószámot továbbra is akkor kell hívni, ha vészhelyzet van. A négyjegyű központi ügyeleti telefonszámot a megyei mentésirányítás veszi fel, ők irányítják állapotának megfelelő helyre a beteget, adott esetben pedig mentőt küldenek.

Márciustól egyébként Győr-Moson-Sopron megyében vezetik be az új ügyeletei ellátást. A Napi.hu úgy tudja, 2023 év végére éri el az átalakítás Pest megyét, Budapesten pedig 2024-ben vezetik be.