Május 1-től Békés és Komárom-Esztergom megyében is elindul az egységes alapellátási ügyeleti rendszer – írja az Országos Mentőszolgálat a honlapján.

Az Országgyűlés által 2022. decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan megkezdődött az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon – írja a mentőszolgálat.

Az új ügyelet telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is egységesen 1830.

Hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint hétvégén reggel 8 és délután 2 óra közötti az enyhébb panaszokkal a háziorvost kell felkeresni, a 1830-as telefonszámon, egyéb súlyosabb panaszokkal pedig a sürgősségi ügyeletet.

A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint zajlik az alapellátási ügyelet. Az a cél, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön.

Eddig február 1-től Hajdú-Bihar vármegyében, március 1-től Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és Győr-Moson-Sopronban,  április 1-től Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében indult el az új ügyeleti modell.