Hamarosan négy új utca épül Újbudán, amelyeknek az elnevezését az állampolgárokra bízza az önkormányzat – derül ki az Újbuda Online bejegyzéséből.

Hat ismert újbudai nő közül lehet kiválasztani a négy legszimpatikusabbat, a listán szerepel:

  • Lakatos Gabriella – a világhírű balerina a Kelenhegyi útról;
  • Böhm Aranka – a doktornő, aki a kerületbe csábította Karinthy Frigyest;
  • Madzsarné Jászi Alice – a tánctanár, aki a Ménesi úton vetette meg a magyar gyógytorna alapjait;
  • Kosáryné Réz Lola – a konzervatív feminista írónő a Fadrusz utcából, akinek többek között a Winettou magyar fordítását is köszönhetjük;
  • Nemes Nagy Ágnes – aki a Bartók Béla úton újította meg a tárgyias lírát, és akinek Bors nénit köszönhetjük;
  • Égető Mária – Nagy Imre özvegye.

Szavazni az önkormányzat honlapján tudnak március 7-ig. Az eredményeket a nemzetközi nőnapon, március 8-án teszik közzé.

A névadásnál az elsődleges szempont az volt, hogy emléket állítsanak a híres újbudai nőknek.

Az utcák a Kopaszi gátnál található BudaParton épülnek, amely egy teljesen új városnegyed tele társasházi lakásokkal.

Az elit városrész saját buszjáratot is kapott

November óta külön buszjárat jár a BudaPart és a Keleti pályaudvar között, közvetlen eljutást biztosítva a XI. kerületi, fokozatosan kiépülő újbudai városnegyedből a belváros irányába.

Újbudán, a Kopaszi-gátnál épülő városnegyedet közösségi közlekedéssel korábban az 1-es villamossal, a BudaPart érintésével közlekedő és az Újbuda kerületközponti elérését biztosító 154-es busszal, valamint a Nagytétény és Újpalota felé közlekedő 133E buszjárattal lehetett megközelíteni.

A 107-es busz a Duna-parton, illetve a Budafoki úton az Erzsébet hídon át, a társadalmi egyeztetésben szereplő javaslathoz képest sokkal bővebb üzemidővel közlekedik majd. 

A járat elindításával a BKK célja, hogy a térségben minél több, ma autóval közlekedő lakót, dolgozót csábítson a közösségi közlekedésre.