Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember utolsó péntekén ismét megszervezik a Kutatók éjszakáját. A tömegeket megmozgató rendezvény népszerűsége töretlen, tavaly országosan mintegy 70 ezer látogató tekintette meg az ismeretterjesztő programokat s idén is ennyi embert várnak a szervezők. Európában egy napon, szeptember 27-én rendezik meg az egész éjszakás eseményt, amelynek célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

A magyarországi rendezvényeket nyertes pályázata eredményeként ismét a Tempus Közalapítvány koordinálja a társszervező Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvánnyal, valamint több budapesti és vidéki felsőoktatási intézménnyel és kutatóintézettel együttműködve. Tavalyhoz hasonlóan idén is csaknem hatvan helyszín várja az érdeklődőket. A vidéki helyszínek közül kiemelkedik Pécs, ahol idén a Pécsi Tudományegyetem mellett a Tempus Közalapítvány helyi irodája is bekapcsolódik a programba. Tervezett helyszínük a Zsolnay negyed, amely új regionális központi helyszínként színes programokkal várja majd a látogatókat.

Tavaly a vidéki helyszíneken ötödével nőtt a programok látogatottsága az előző évihez képest, a fővárosban pedig a szervezők becslése szerint 12 ezer látogató fordult meg 36 helyszínen. A szervezők szerint az egyetemista és a 26−40 éves korosztály volt a legaktívabb. Magyarországon 2006 (az első Kutatók éjszakája óta) és 2011 között háromezerről közel 45 ezerre nőtt a résztvevők száma.

Idén a győri Széchenyi István Egyetem az urbanizáció jegyében állítja össze programkínálatát, míg a Semmelweis Tudományegyetem a sport és a tudomány mottó jegyében. Debrecenben külföldi kutatók bevonásával Európa kávéház nyílik, a Szegedi Tudományegyetemen pedig szegedi CSI-t (Helyszínelők) rendeznek. Az új elemek mellett nem hiányozhatnak a legkedveltebb programok sem, így például a DNS-nyaklánc-készítés a gödöllői Szent István Egyetemen, az élő test virtuális felszeletelése a Semmelweis Egyetemen, a halsimogatás a bajai Halászati és Öntözési Kutatóintézetben, a parfümkészítés a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti karán vagy a repülésszimulátor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik programján − olvasható a programkínálatban.

A minőségi ismeretterjesztésre és szórakozásra idén is garancia a Kutatók éjszakája − mondta Kármán Tímea, a Kutatók éjszakája projektvezetője. Idén a gyerekek érdeklődésének felkeltésére külön hangsúlyt fektetnek: számos helyszínen kifejezetten a fiatalabb korosztályok megszólítására a délutántól kora estig tartó blokkokban kizárólag gyermekprogramokkal készülnek az egyes intézmények.

Kép: MTI