Szeptember 1-jétől változik a gyógyszerrendelést és -kiváltást érintő szabályozás. Az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereknél az orvos a gyógyszerrendelés alapvető szabályának megtartása mellett − miszerint egy vényre csak egyhavi, 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget szabad felírni − három hónapra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer legkorábbi kiváltásának időpontját. A vények érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre vagy receptenként váltja ki a gyógyszereket.

Az ötvenezer forintnál drágább szerek kiváltása továbbra is 30 naponta lehetséges. Ha a beteg a vényköteles gyógyszerét előreláthatóan külföldön szeretné kiváltani, októbertől az orvos olyan adattartalommal (az adott országban forgalmazott gyógyszerkészítmények figyelembevételével) írhatja meg a receptet, ami más tagállamok gyógyszertárai számára a korábbinál biztonságosabb gyógyszerkiadást tesz lehetővé. Az orvosnak lehetősége van arra is, hogy a kiváltás országában ismert nyelven állítsa ki a receptet.

Vasárnaptól változnak a gyógyszertárak személyi minimumfeltételei is, amelyek a nyitvatartási idő és a forgalom függvényében határozzák meg a patika szükséges létszámát. A változást a patikák részéről meglehetős aggodalom kíséri, kérdésesnek tartják ugyanis, hogy az egyre csökkenő jövedelmezőség mellett miként képesek kigazdálkodni a plusz létszámigénnyel járó költségeket. Szakmai szervezetek részben a rövidített nyitva tartásban látják a megoldást.