Varga Judit szerint a baloldali többségű Európai Parlament látszólag továbbra is képtelen elfogadni, hogy Magyarország előremutató és konstruktív tárgyalásokat folytat a Bizottsággal.

Vállalásaink időarányosan teljesülnek, a meghatározó igazságügyi csomagot is nemrég elfogadta az Országgyűlés, ezért Brüsszelnek a közeljövőben ki kell fizetnie a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

miniszter fogalmazásában az „ EP-nek ebben a folyamatban nem osztottak lapot, mégis nyomást próbál gyakorolni a konstruktívan tárgyaló felekre, ezzel veszélyeztetve a folyamatban lévő eljárások hitelességét.”

Hozzáteszi, hosszú ideje hangoztatják: ideje lenne, hogy végre az Európai Parlament a megoldás részét képezné a probléma helyett. Ebben azonban sajnos azóta sincs elmozdulás.

Az viszont nem kérdés, hogy hazánkban az uniós források jól és jogszerűen hasznosulnak. Ennek maximális garantálására az utóbbi időben mintaintézményeket állítottunk fel, melyek egész Európában példaértékűnek számítanak.

Hogy akkor mit keresett itt az EP-delegáció?

Természetesen nem az - amúgy még meg sem érkezett - uniós források vizsgálata miatt jöttek Magyarországra, hanem egy politikai kampány részeként, mellyel nyomást próbálnak gyakorolni a magyar emberekre – fogalmazott írásában.

Varga Judit megerősítette,

a nyomásgyakorlásnak azonban továbbra sem fogunk engedni. A fegyverszállítások helyett továbbra is tűzszünetet és béketárgyalásokat fogunk követelni és nemet fogunk mondani a migrációra és a gender-propagandára. És ami a legfontosabb: a legnagyobb ellenszélben is haza fogjuk hozni a magyaroknak járó forrásokat.

 

Az Igazságügyi Minisztérium közleményben egyébként arról számolt be, hogy „szakmai párbeszéd keretében” fogadták az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának delegációját szerdán Budapesten – írta meg az Index.

A közleményből kiderült, hogy a delegációnak Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára számolt be az Európai Bizottsággal való megállapodás keretében tett magyar vállalások és szupermérföldkövek időarányos megvalósulásáról. Miniszteri szinten nem fogadták a küldöttséget.

A minisztérium leszögezte:

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság delegációja több, a kondicionalitási eljáráson és a mérföldköveken túlmutató politikai elvárást is megfogalmazott. Az Igazságügyi Minisztérium ezeket visszautasította és felhívta a delegáció figyelmét arra, hogy a politikai nyomásgyakorlás az eljárások hitelességét veszélyezteti.

Hozzátették, hogy „hazánkban az uniós források jól és jogszerűen hasznosulnak. Ennek garantálására az utóbbi időben Magyarország mintaintézményeket állított fel, melyek egész Európában példaértékűnek számítanak”

Ígéret-cunami, optimizmus – jól elbújtak előlünk a kohéziós pénzek

Egy évvel ezelőtt napra pontosan az a szalagcím szaladt végig a magyar sajtón, hogy az akkor még miniszterjelölt Navracsics Tibor szerint ő maga a garancia arra, hogy sikerül megállapodni az uniós forrásokról. Akkor, miniszteri meghallgatásán első ígérete az volt tavaly május 18-án, hogy körülbelül fél éven belül megszerzi az uniós pénzeket. Az ígérgetés pedig azóta is kitart, amelybe időről-időre beszállnak a kormány más szereplői is. Bővebben>>>