Hamarosan bárki meglátogathatja a szobrokat, melyeken apró, de lényeges változásokat is ki lehet majd szúrni – írja a Vehir.hu.

veszprémi várfokon az első magyar királyi pár, Szent István király és felesége, Boldog Gizella szobra áll 95 éve. A mű Ispánky József szobrászművész első köztéri alkotása, melyet 1938-ban helyeztek ki a Vár utca végén található mellvédhez, ahonnan csodás kilátás nyílik a Benedek-hegyre és a Viaduktra. Azóta a szoborpár Veszprém szimbólumává vált.

Állagromlás miatt kellett restaurálni

Amikor a várnegyed felújítására került sor, a szobrok sem maradtak ki a restaurálásból. A művet leemelték a helyéről, így a restaurátoroknak lehetősége nyílt a gyors állagromlásnak indult talapzatot megerősíteni.

Erre azért volt szükség, mert korábban téglából építették meg, aminek a minősége a fagyás miatt megromlott, így szükségszerűvé vált a felújítása – idézi a portál Lelkes Márk képzőművészt.

A királyi házaspár szobrait megtisztították, kijavították a II. világháborúban szerzett lövésnyomokat, mindkét alakot restaurálták tetőtől talpig, valamint a hiányzó és sérült attribútumokat pótolták és javították.

Az országalma keresztje hiányzott, de archív fotók alapján rekonstruálták és pótolták. A korona keresztje törött és repedt volt, így ezt is javították. A munka végeztével a királyi pár visszakerült eredeti helyére, hogy újra Veszprém fölött őrködhessenek.

(Eisenkrammer Nóra)