A bíróságon vádlottként találkozik újra egymással Völner Pál, a Fidesz volt igazságügyi államtitkára és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. A Fidesz volt politikusával és a végrehajtók elnökével, valamint további húsz társukkal szemben korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, továbbá pénzmosás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az eset az elmúlt évek egyik legsúlyosabb magyar korrupciós büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A kormánypárti politikus a vád szerint 83 millió forint kenőpénzt vett át a végrehajtók elnökétől.

Mivel az esemény nem sajtónyilvános, a vádlottak és védőik csak az előkészítő ülés után nyilatkozhatnak, miután kiléptek a tárgyalóteremből.

Az első pillanatok

Schadl Györgyöt, a végrehajtók elnökét bilincsben, vezetőszáron vezette a terembe a büntetés-végrehajtás három felfegyverzett, maszkos munkatársa. A harmadrendű vádlott foglalt mellette helyet, és mellé ültették le a másodrendű vádlottat, Völner Pált.

Mivel vádolják Völnert és Schadlt?

A vád szerint Schadl György 2021 nyaráig összesen legalább 83 millió forint kenőpénzt adott át Völner Pál volt igazságügyi államtitkárnak cserébe azért, hogy a politikus az általa kijelölt végrehajtókat nevezze ki pozícióikba. Schadl 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén, nagyobbrészt a közbenjárására kinevezett végrehajtók osztalékából – írja tudósításában az Index.

Az ügyészség Schadl Györgyöt „vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, hivatali helyzettel egyéb módon történő visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével, felbujtóként elkövetett kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás” bűntettével vádolja.

A nyomozó főügyészség korábban indítványozta, hogy a bíróság – beismerő vallomás esetén – Schadl Györgyöt tíz évre, Völner Pált pedig nyolc év börtönbüntetésre ítélje. A büntetés része, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 200, az volt államtitkárt 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, valamint mindkettőjüket tíz év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.