Előremenekülhet a Zsolnay

Körtési Zsolt, 2010. július 7. szerda, 23:00
Fotó:

Az új tulajdonos megjelenése s a 2011 márciusáig megvalósuló 500 millió forintos tőkeemelés lehetővé teszi, hogy hosszú évek után végre előremeneküljön a patinás Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. - tájékoztatta lapunkat Péterné Marosy Katalin vezérigazgató. Mindez többek között azt jelenti, hogy olyan megrendelésekre is igent tudnak mondani, amelyeket eddig elsősorban finanszírozási okok miatt nem tudtak elvállalni. Már döntés született arról, hogy a termelést a nyáron csupán néhány napra, a legszükségesebb műszaki karbantartások idejére állítják le. A vezérigazgató hozzátette: bár a globális piacon érdemi változás nincs, a biztos tulajdonosi háttérrel egy sor kisebb lehetőséget már a közeljövőben ki tudnak használni.
A tavaly több mint 130 milliós veszteséget termelő s az elmúlt hónapokban már szinte fuldokló Zsolnaynak a Manufaktúra-Befektető (M-B) Kft. az utolsó pillanatban dobott mentőövet - a cég az utóbbi hónapokban már szinte napi finanszírozási gondokkal küzdött. Sokszor az is kétséges volt, tudják-e folytatni a termelést. (A gyárat a múlt télen csak önkormányzati kötelezettségvállalással sikerült megmenteni a felszámolástól.)
Péterné szerint nemcsak a hitelező pénzintézetek, hanem a vevők számára is megnyugtató az új tulajdonos megjelenése. A marketingmunka javításán túl az egyik legfontosabb feladat a tavaly óta új helyen, de változatlanul rendkívül elavult gépparkkal működő gyár rendbetétele lesz. Ezzel a működési költségeket - például az energiafelhasználást - nagymértékben csökkenteni lehet.


A vezérigazgató hozzátette, az igazi megoldás az lenne, ha több mint 60 év és kétmilliárdos tőkeemelés után végre elkötelezett, hosszú távon gondolkodó, valódi többségi tulajdonosa lenne az üzemnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK