Az M-B Kft.-é lehet a Zsolnay

Körtési Zsolt, 2010. június 27. vasárnap, 23:00
Fotó:

Bár az ellenzéki frakciók nemmel szavaztak, a pécsi közgyűlés elfogadta a Manufaktúra-Befektető (M-B) Kft. Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi részvénycsomagjára tett ajánlatát. Az M-B a 49 százalék pakettért 230 millió forintot kínált, emellett - a pályázati kiírásnak megfelelően - 500 milliós tőkeemelést is végrehajt. Ez utóbbit tőkejuttatás, tagi kölcsön vagy pótbefizetés címén kívánja teljesíteni. (Az M-B Kft. tulajdonosa Jászai Gellért, az SCD Group többségi tulajdonosa és elnöke.)
Ha az üzlet a jelenlegi felté­telekkel létrejön, a Zsolnay igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának harmadát a M-B delegálhatja, a többieket a többségi tulajdonossal közösen választják ki. A szerződéstervezet szerint az M-B nem ragaszkodik ahhoz, hogy a többségi tulajdonos helyhatóság, illetve az azt képviselő Pécs Holding Zrt. is tőkét emeljen, ám azt igen, hogy öt éven belül összesen 2 milliárd forint tőkeemelést hajthassanak végre, ezzel megszerezve a társaság 67 százalékos részvénycsomagját.


A tőkeemelés az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy a Zsolnay gyártóbázisát végre modernizálni lehessen, illetve forrást teremtsenek egy az IKEA-val közösen tervezett új gyár építéséhez. Lapunk információja szerint a szerződéstervezetben - a város részéről - a tőkeemeléssel kapcsolatban csupán egyetlen kikötés szerepel: részvénycsomagjuk a tőkeemeléseket követően sem lehet 10 százaléknál kisebb. Mindemellett az M-B azt is vállalta, hogy kidolgoz egy közép- és hosszú távú üzletei stratégiát. Tovább gyártják majd a Zsolnay tradicionális termékeit és szerepet vállalnak a piac bővítésében is.

HOZZÁSZÓLÁSOK