Milliárdos cégeket számoltak fel

Domokos Erika, 2010. január 3. vasárnap, 23:00
Fotó:

A 2009-ben felszámolás alá került cégek száma közelíti a 15 ezret, ami rekord az indult új eljárások alapján. Az esztendő sajátossága, hogy 2008-hoz képest egyre nagyobb árbevételű cégek kerültek fizetésképtelenségi eljárás alá - köztük többmilliárdos forgalmúak is -, és egyre több állás szűnt meg. A legnagyobb húsipari cégbedőlés a Herz Szalámigyár Zrt.-é; a 2008-ban 7,1 milliárd forint árbevételt elérő társaság felszámolását egyik hitelezője, a CIB Bank kezdeményezte. A felszámoló leállította a gyár termelését és pályázatot írt ki a vagyonának értékesítésére 3,5 milliárd forintos irányáron. Erre a legjobb ajánlatot Csányi Sándor befektetőcége, a Bonitás 2002 Zrt. által alapított Bonafarm Zrt. nyújtotta be.


Még 2009. júniusban indult el a több mint kétszáz éves múltra visszatekintő diósgyőri kohászati cég, a DAM 2004 Acél és Hengermű Kft. felszámolása. A társaság árbevétele az elmúlt években folyamatosan csökkent, 2007-ben 26 milliárd forintot tett ki. Az elbocsátott mintegy 800 dolgozóból százötvennek újra munkát tud adni 2010 február végéig a Diósgyőri Foglalkoztatás-szervező Non Profit (Difo) Kft. Az Észak-Magyarország információi szerint legkésőbb ezen időpontig kell a munkavállalókat átvennie a DAM vagyonát megvásárolni szándékozó befektetői csoportnak. A vagyont 8,2 milliárd forintos irányáron hirdette meg a felszámoló.


A számos felszámolási kérelem közül végül az egyiket elfogadta a bíróság, és novemberben jogerőssé vált a Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt. (Ganz Acél) felszámolása is. A Vegyépszer és a Hídtechnika Kft. érdekeltségébe tartozó cég a Megyeri híd építőit nem fizette ki. A hitelezők követeléseik mintegy negyven százalékát kaphatják meg a felszámolás során.


Tavaly elindult a 2008-ban 3,5 milliárd forintot meghaladó forgalmat bonyolító Zalabaromfi Kereskedőház Zrt., valamint a 4,3 milliárd forintos árbevételt elérő Pegano-Pig Sertéstartó és Kereskedelmi Kft. felszámolása is. A legtöbb cégbedőlés az építőipart érintette, a legnagyobbak között megtalálható a győri Integral-Hexa Zrt. (6,8 milliárd forintos 2008-as árbevétellel), a Baucont Építőipari Zrt. (4,1 milliárd forint) és a békéscsabai Csaba-Ép Kft. is (4,4 milliárd) - derül ki az Opten adataiból. Fizetési problémái miatt az elmúlt évben elindult a felszámolása többek közt a kórházüzemeltető HospInvest Zrt.-nek és leányvállalatainak, valamint az osztrák anyavállalata csődje miatt az autókárpitokat és üléshuzatokat gyártó Eybl Hungária Kft.-nek is. (Az utóbbit a felszámolási eljárás alatt sikerült értékesíteni az autóipari beszállító Prevent Austria érdekeltségébe tartozó vállalatnak.) Megmenekült ugyanakkor a felszámolástól a Fotex-csoporthoz tartozó Ajka Kristály Üvegipari Kft., miután sikerült csődegyezséget kötnie hitelezőivel.

HOZZÁSZÓLÁSOK