Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A béren kívüli juttatások célja nem csak az, hogy kevesebb adót kelljen fizetni - bár ezt az előnyt nyilván jövedelemtől függetlenül mindenki igyekszik kihasználni. Bizonyos bérszint felett legalább ennyire fontos a motiváció is - hogy javuljon a hatékonyság, s elégedettebb legyen a munakvállaló.

Érdemes megtartani

S hogy ne menjen el. Egy-egy sikeres, értékes munkatárs megtartása túlmutat azon, hogy kényelmesebb jó szakemberre bízni a feladatokat. Egy válallatnál a vezető tervező, a srtratéga, a gazdasági igazgató alapvető szerepet vállal a sikerek elérésében. Nem mindegy, hogy elhappolja-e a konkurencia, vagy marad még néhány évet.

Egy vállalat többféle módszert is alkalmazhat, hogy magánál tartsa a féltett munkatársakat. A fizetés egy ponton túl nem bír kellő motivációval, hiszen minden összeget felül lehet licitálni. Vannak azonban hosszabb távú megállapodások is, amelyek esetében érdemes lehet megfontolni a maradást.

Iskola: megállapodás szerint

Motivációs tényező lehet azonban, ha egy cég finanszírozza munaktársai képzését. Az iskola rendszerű képzés díja - a minimálbér két és félszereséig - kedvezményes adózás mellett béren kívüli juttatásként adható, egyéb, a munkakörhöz kapcsolódó pedig általános szabályok szerint juttatható. Az ilyen megállapodásoknál a munkáltató szerződést köt a munkaválallójával, amely szerint a képzésért cserébe adott ideig nem mond fel. Ez persze nem tipikusan a csúcsmenedzserek megtartását célozza, inkább a jó középvezetők kitermelését.

Nyugdíjszolgáltatás - öt év

Magasabb szintet más ajánlat kell. Ilyen lehet a foglalkoztatói nyugdíjpénztári tagság. Ilyet, pontosabban ehhez hasonlót jelenleg a Quaestor csoport kínál. A rendszer nem a negyedik pillérnek minősülő rendszer, vagyis nem péntzári hátterű, inkább egy hosszú távú befektetés. A nyugdíjszolgáltatóhoz bármely munkáltató csatlakozhat, s megfelelő portfólió választásával havonta tetszőleges összeggel járulhat hozzá így a munkavállaló nyugdíjcélú megtakarításaihoz.

A rendszer nem ugyanaz, mintha önkéntes pénztári befizetéseket eszközölne a munkáltató - a hasonlóság annyi, hogy kedvezményes adózással béren kívüli juttatásként adható. Különbség azonban, hogy egyrészt a pénztáraknál nincs lehetőség differenciálásra a munakvállalók között, másrészt amit a munkaadó befizet, az akkor is a munkavállalóé lesz, ha már másnap távozik a cégtől. Ezzel szemben a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatónál akár egyéni portfóliókat is ki lehet alakítani, akár a bónuszosztásra, akár a megtartandó emberekre.

A valódi megtartó tényező azonban az, hogy a munkaadó feltételes jogszerzési időtartamot állapíthat meg legfeljebb öt évre. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló a javára befizetett hozzájárulások összegére csak akkor válik jogosulttá, ha munkaviszonya a feltételes jogszerzés időtartama alatt nem szűnik meg. Ha idő előtt megy el a cégtől, akkor a befizetéseket nem ő fogja majd megkapni, hanem a többiek, akik maradtak. Ha a havi hozzájárulás elég magas, érdemes meggondolni, nem jobb-e maradni még egy kicsit a juttatásért cserébe.

Életbiztosítás:tíz év

Akár tíz évre is szólhat azonban program, ami egyebek mellett a munkavállaló röghöz kötését is célozhatja. Ilyen az adómentes juttatásként nyújtható unit linked életbiztosítás. A konstrukcióban a munkaadó fizeti a munkavállaló biztosítását, amely tízéves lejáratot követően válik hozzáférhetővé.

Ha a munkavállaló felmond - vagy elbocsátják -, értelemszerűen a munkaadó a biztosítását a továbbiakban nem fogja fizetni. Az ilyen típusú biztosításokat lejárat előtt mondhatni tilos feltörni, mert nagyon jelentős veszteségek kényelen így elkönyvelni a biztosított - az első években akár ez nullára is csökentheti a korábbi befizetést.

Persze dönthet úgy a munkavállaló, hogy maga fizeti tovább a biztosítás díját a későbbiekben, ekkor legalább a befektetés megmarad. Más azonban aligha. A konstrukció ugyanis a speciális adózási szabályok miatt csak abban az esetben lehet adómentes, ha azon nem változtatnak. Márpedig az elég erőteljes változtatás, hogy módosítani kell a szerődést, mert megváltozik a biztosítást fizető személye. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalónak meg kell fizetnie a korábban kedvezményként igénybe vett adót - visszamenőleg.

Ez - ha csak a hatályos szabályozásból indulunk ki, s figyelmen kívül hagyjuk, hogy nem is olyan régen még két kulcsos szja, sőt különadó is volt - 21 százalék jövedelemadót és 18,5 százalék egyéni járulékot jelent. Ez majdnem negyven százalékos visszamenőleges adókötelezettséget jelent. Három éven át havi 30 ezer forint befizetés esetén több mint 430 ezer forint fizetendő adót jelent. Azonnal.