Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetését célzó javaslat ellen szavazott az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága, amely a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító indítványokról tárgyalt szerdai ülésén.

A módosítást Koszorús László (Fidesz) nyújtotta be.

Az eva kapcsán Dancsó József (Fidesz) további egyeztetést javasolt, mivel ez az adózási forma sok vállalkozót érint.

A bizottság ülésén Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára egyetértett a módosító javaslattal. Azzal érvelt a megszüntetése mellett, hogy az ilyen vállalkozások költség-hányada nem ismert. A képviselők elvetették azt, hogy az eva választás határa 25 millióról 30 millió forintra növekedjen, viszont támogatták az eva-kulcsának 30-ról 35 százalékra emelését.

Hasonlóképpen elvetette a testület Font Sándor (Fidesz) javaslatát, amely zárjegyet kért a palackozott borokra.

Font Sándor azzal érvelt, hogy Magyarország az egyetlen olyan európai állam, amelyik sem zárjegyet, sem minőségi tanúsítványt nem alkalmaz a palackos borokra. Miután jövedéki adó nincs a boron, a zárjeggyel történő regisztráció az áfa-fizetést segítené. A zárjegy megszűnése, 2003 óta a palackos bor 40 százaléka csúszott ki a regisztráció, és így az áfafizetés alól.

Az E85 üzemanyag bioetenol részének a jövedéki adója 40 ezerről 70 ezer forintra emelkedik ezer literenként. A szaktárca ellenzése ellenére a bizottság megszavazta azt a javaslatot, amely megszüntetné a személygépkocsi-alkatrészek áfa-levonását.

Rogán Antal (Fidesz) javaslata nyomán az eredetileg tervezett emeléshez képest kevésbé növekszik az autók átírási illetéke. Ugyancsak Rogán Antal javasolta azt, hogy ha a helyi önkormányzati és települési adó - ide tartozik az ingatlanadó is - 20 százalékkal meghaladná az előző évi helyiadó-bevételt, akkor az új helyi adórendeletet csak a nemzetgazdasági miniszter engedélye után lehet alkalmazni. Rogán Antal javaslatára került ki a helyi adó törvényből az a szabály, hogy a települési adó csökkenti az iparűzési adó összegét. A bizottság mindkét módosítást megszavazta.

A kormány eredetileg a gépjárműadót január 20-ig egyösszegben kívánta beszedni. Ez kikerült a jogszabályból. Viszont a 3,5 tonna össztömegűnél nagyobb teherautókat csak arra alkalmas tárolóhelyen lehet elhelyezni.

A bizottság elfogadta Koszorús László módosító javaslatát, amely a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók egészségügyi szolgáltatási járulékát 5.400 forintról 6.390 forintra emelte. Vágó Gábor és Scheiring Gábor (LMP) 4.200 forintra csökkentette volna a járulékot, de azt a bizottság elvetette.

A béren kívüli juttatás után januártól 10 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

A bizottság elfogadta Rogán Antal javaslatát, amely egy új fogalmat vezet be az adózás rendjébe, ez pedig a bizonytalan jogi helyzet bejelentése. Lényege az, hogy aki a jogszabály általa értelmezett változata szerint fizet adót, később nem bírságolható ezért, feltéve, hogy a bevalláshoz mellékeli a szakértő által ellenjegyzett értelmezést.

Koszorús László nagy terjedelemben módosította a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény nemrégiben elfogadott módosítását. Erre is igent mondott a bizottság, mint ahogy - igaz vita után - elfogadta Rogán Antal javaslatát, amely a munkaadói tb-járulékokat szociális hozzájárulási adóra változtatja. Vágó Gábor és több ellenzéki képviselő szerint ezzel a szolgáltatás garanciája tűnik el, mivel az adó után nem jár személyes szolgáltatás. A képviselő ezzel kihúzza a talajt az alkotmánybírósági eljárás alól is.

Ugyancsak elfogadást nyert L. Simon László (Fidesz) kulturális adó javaslata, amely a pornográf termékekre vet ki 25 százalék adót - a filmvetítés adója csak 3 százalék.

A regisztrációs adó mintegy 10 százalékkal csökkenne Rogán Antal és Seszták Miklós javaslata nyomán, amelyet a tárca képviselője elvetett, de a bizottság támogatott.

A bizottság elvetette az ellenzéki pártok több kulcsos szja-ra tett javaslatait, illetve azokat is, amelyek az áfa általános kulcsát 25 százalékon hagyták volna a tervezett 27 százalék helyett.