Az elmúlt napokban komoly vitákat szült a szakmában és a sajtóban a Közlekedési Biztosító Egyesület (Köbe) kiegészítő biztosítása, amelyben a társaság vállalja a gyorshajtásért kirótt bírság megfizetését. Tóth Sándor, a Köbe ügyvezető igazgatója a támadások jó részét a nem megfelelő tájékozottságnak tudja be. Tóth a KSH adatai alapján elmondta, a 2010-es 16,3 ezer személyi sérüléses balesetben valóban 27 százalék volt a sebesség nem megfelelő megválasztása miatti kár, ezek döntő része azonban az időjárási körülmények hibás értékelése miatt következett be. Klasszikus értelemben vett gyorshajtás − amelyre a biztosítási fedezet kiterjed − mindössze 127 esetben fordult elő.

Tóth szerint céljuk a megelőzés, amit szerinte az is bizonyít, hogy csak abban az esetben térít a biztosító, ha az ügyfél személyesen vagy az interneten részt vesz a Köbe és a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) közlekedésbiztonsági oktatásán és legalább 80 százalékos vizsgát tesz közlekedésbiztonsági ismeretekből. A társaság évek óta szervezi tudatos vezetői mozgalmát, amelynek − jórészt az erre adott kgfb-kedvezménynek köszönhetően − több tízezer tagja van, Tóth szerint azonban nagyjából négyezren havonta belépnek a honlapra és rendszeresen tesztelnek.

A Köbe vezetői szerint az is az elővigyázatosságot támasztja alá, hogy csak a legkisebb − 30 ezer forintos bírsággal sújtott − sebességtúllépési kategória után fizetnek. Komoly kérdés ugyanakkor, hogy miként értékelhető a biztosítás kitétele, amely szerint a biztosító nem nyújt szolgáltatást abban az esetben, ha "a közigazgatási bírsággal sújtott sebességtúllépést kifejezetten szándékosan, tudatosan vagy súlyosan gondatlanul követték el". Az egyesület érvelése szerint a szándékosságot a polgári jog nem ismeri, a gyorshajtás figyelmetlenségből, vétlenül vagy éppen óvatlanság miatt is megvalósulhat. Mások szerint ugyanakkor aligha lehet "tudatlanul" 160 kilométerrel hajtani az autópályán − az adott pont tág értelmezési lehetősége lényegében minden gyorshajtót elzárhat a kártérítés igénybevételétől, függetlenül a többi − kemény − feltétel teljesítésétől.

Gyorshajtás-biztosítás feltételei (ezer forint)
Díj5,1
Kártérítés összege25
Kötelező önrész5
Megfizethető bírság maximuma30
Forrás: Köbe