Lehetetlen karambolozni a Volvóval

Nem véletlen, hogy egy Volvo láttán a biztonság jut először az emberek eszébe. Ezúttal a német autóklub találta a legjobbnak a svéd gyártó ütközésmegelőző rendszerét.
Vida Ferenc, 2011. május 26. csütörtök, 10:48

Hat prémiumgyártó ütközésmegelőző rendszere közül a Volvóé bizonyult a leghatékonyabbnak az ADAC tesztjén. A német autóklub idén első alkalommal hasonlította össze az egyre inkább terjedő aktív biztonsági rendszereket, amely során az Audi, a BMW, az Infiniti, a Mercedes, a Volkswagen és a Volvo megoldásai versenyeztek egymással.

A teszt során olyan, a közlekedésben előforduló szituációkat szimuláltak, mint a kis sebességgel haladó, a fékező, az éppen megálló, valamint az álló járművel való ütközés. Ezek végeredményeként a Volvo V60 bizonyult összetettben a legjobbnak, ráadásul egyedül a svéd kombi érdekelte ki a teszten a "nagyon jó" minősítést. Jó eredményt ért el a Mercedes-Benz és az Audi is, előbbi a CLS-sel, utóbbi pedig az A7-tel bizonyított a teszten, de hasonlóan teljesített a Volkswagen Passat is. Náluk valamivel gyengébben muzsikált a BMW 5-ös, valamint az Infiniti M37S, ettől függetlenül azonban az ezekben található ütközésmegelőző rendszerek is igen hasznosak tudnak lenni.

A svédek City Safety rendszere mostanra hat Volvóhoz (S60. V60, XC60, XC70, V70 és S80) alapfelszereltség. Ez ki lehet még bővíteni sávelhagyásra, illetve elalvásra figyelmeztetőt, holttér-figyelőt, valamint távolságtartó tempomattal társított ráfutásra figyelmeztető rendszerrel is, a csomag felára 590 ezer forint.


HelyezésModellÖsszpontszámÉrtékelés
1.Volvo V60 D5 AWD Geartronic1.5Nagyon jó
2.Mercedes CLS 350 CGI1.7
3.Audi A7 3.0 TFSI2.0
4.VW Passat Variant 2.0 TFSI DSG2.1
5.BMW 530d Aut.2.8Átlagos

HOZZÁSZÓLÁSOK