államcsőd

02.
10.
12:27

Életkép a reménytelenség országából

Egy sok éven át félrekormányzott ország talpra állítása embert próbáló feladat, a siker esélye különösen akkor kicsi, ha az új vezetés vonakodik kiküszöbölni elődje hibáit. A látványos államcsődre nem Venezuela az egyetlen példa a közelmúltból.

Szerző(k): Komócsin Sándor
08.
30.
15:50

Van olyan, hogy nincs kiút a balsorsból egy nemzetnek

Az argentinoknak megint csalódniuk kell egy vezetésben, amelyet néhány éve hatalomra emeltek, mert azt ígérte, hogy minden rendbe tesz. Az utóbbit a hollywoodi filmekből vették a politikusok, ám a happy end, mint mindig Argentína esetében, ismét elmarad.

Szerző(k): Komócsin Sándor
06.
02.
09:02

Most dől el, hogy összeomlást hoz-e az augusztus

Áll a bál Görögország jövője körül: augusztusban lezárul az ország harmadik segélyprogramja, amelyet követően államkötvényei piaci értékesítéséből kellene hitelhez jutnia, ám kérdés mernek-e majd a befektetők hitelt adni a megtépázott Görögországnak. A hét végén tisztulhat a kép ez ügyben.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
04.
17:04

Folytatódik a borzalom: épp most hal meg a remény is

Az argentin jegybank tovább növelte alapkamatát, hogy megállítsa a peso megfékezhetetlennek tűnő gyengülését a dollárral szemben, ám a szakértők nem látják a válság végét. A két évvel ezelőtti kormányváltás nagy reményeket ébresztett a szavazókban, ám most reménytelennek látszik a helyzet.

Szerző(k): Komócsin Sándor
11.
17.
11:23

Nem gondolná, kitől kaphat pofont a magyar autós

Sokkot okozna a világ olajpiacán – ami begyűrűzne a benzinkutak üzemanyagáraiba is –, ha egy gazdasági összeomlás nyomán kiesne a világpiacról Venezuela napi kétmillió hordós olajtermelése – állítja egy szakember, aki úgy látja: éppen ezen az úton halad a latin-amerikai ország.

Szerző(k): Komócsin Sándor
06.
22.
15:01

Itt a meglepetés: ezt sem gondoltuk volna néhány hónapja

Alig egy évvel azt követően, hogy kikerült a szelektív államcsőd állapotából, Argentína óriásit alakít a világ állampapírpiacain. Egyes szakértők szerint a befektetők túl hamar elfelejtették, hogy csak az elmúlt 23 év alatt háromszor ment csődbe az argentin állam.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
04.
08:05

Nagy a baj Puerto Ricóban

Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot.

Szerző(k): Dzindzisz Sztefan
04.
21.
14:50

Ők nyernek nagyot, ha gyengül a magyar demokrácia

Keserű összefüggésre mutatott rá a Bloomberg elemzésében: a feltörekvő országok közül jobban teljesítenek az autoriter uralom alatt állók kötvényei a demokratikus kormányzattal rendelkező országok által kibocsátottnál. Így ha Magyarországon valóban gyengült a demokratikus intézményrendszer, akkor az a kötvénybefektetőknek legalábbis kedvez.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
04.
12.
15:00

Menekülőre fogták a befektetők a nukleáris fenyegetés miatt

A befektetők masszívan elkezdtek Dél-Korea csődje elleni védelmet vásárolni, ahogy növekedni látszik az Észak-Korea részéről a nukleáris fenyegetés.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
03.
25.
13:14

Kopogtat az államcsőd, betartanak az oroszok

Fehéroroszországnak a valutatartalékaival azonos nagyságrendű összeget kellene kifizetnie államadóssága csökkentésére idén, miközben Oroszország gáztartozást követel rajta és visszavette olajszállítmányait, amelyek sajátos reexportja az ország egyik fő bevételi forrása.

Szerző(k): Barabás Júlia