államfő

05.
19.
08:55

Az IMF-nek is dolgozik Magyarország first gentlemanje

Novák Katalin köztársasági elnök férje, Veres István a Magyar Nemzeti Bankban dolgozik egy olyan csapat élén, amely a deviza­tartalék kezeléséért és a monetáris politika piaci végrehajtásáért is felel. Emellett az IMF-től is kap megbízásokat.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
14.
14:59

Ünnepélyesen beiktatták Novák Katalint, aki 10 pontba szedte, mit gondol az ukrajnai háborúról

Minősített felelősségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök szombaton, hogy elnökként megmutassa, mit jelent számára szülőföldje, Magyarország, a honfitársai, a magyarok, és mit gondol "közös életünkről és világban betöltött helyünkről". Beiktatási beszédében elítélte a putyini agressziót, s kijelentette, hogy örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésekre.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
14.
08:04

Az ukrajnai háború Dél-Koreában is mindent megváltoztatott

Dél-Korea új elnöke elődjének békülékeny stílusával szemben kőkemény fellépést ígér az egyre erősebben felfegyverzett Észak-Koreával szemben, beleértve ebbe azt is, hogy válaszul a szomszéd nukleáris programjára Dél-Korea is saját atomfegyver-arzenált fejleszthet ki, ha úgy ítélik meg, hogy az USA védelmi garanciája kevés.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
06.
15:28

Reszkess, Macron! Jön a baloldal

Franciaországban az áprilisi elnökválasztást júniusban parlamenti választás követi, amelyen arról döntenek a franciák, hogy a régi-új elnök pártját juttatják-e többséghez vagy egy másik politikai erőt, ami kényelmetlen társbérletre kényszerítheti az államfőt. A baloldali pártok megkísérlik összehozni az utóbbi felállást.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
05.
11:31

Fordulatot hozhat Kínában a gazdasági bizonytalanság

Hszi Csin-ping kínai államfő és pártfőtitkár hatalmának megszilárdítására készül a Kínai Kommunista Párt őszi kongresszusán, és nemrégen úgy tűnt, hogy semmi sem akadályozhatja meg ebben. Közbeszólt azonban a koronavírus, amelynek legújabb mutációja dacol a Kínában alkalmazott zérócovid-politikával. Az ebből fakadó társadalmi-gazdasági feszültség Hszi terveire is árnyékot vet.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
01.
11:54

Francia dominancia jöhet az EU-ban

Emmanuel Macron, Franciaország államfője újraválasztásával megkapta az esélyt arra, hogy Európa vezető politikusa legyen, és az Európai Bizottsággal összefogva elindítsa az Európai Uniót azon az úton, amelyen geopolitikai tényezővé válhat. Ez persze egyelőre inkább álom mint realitás, de a francia és az európai érdekek ezen a ponton találkozhatnak.

Szerző(k): Komócsin Sándor