évosz

05.
10.
07:55

Baj van a magyar sikerágazatban? Hízni kezdett a mumus

A járvány nyomában új fokozatosan növekszik az építőipari lánctartozásba kerülő összeg értéke. Romlott a fizetési fegyelem, ami legjobban a fizetési lánc végén pénzükre várakozó vállalkozókat sújtja. Kedvező fordulat nélkül év végére a késedelmes fizetések mögötti összeg elérheti a 360 milliárd forintot - figyelmeztet friss felmérésében az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
13.
07:33

Erre számítanak idén a húzóágazatban - friss felmérés érkezett

Tavaly az építőipari vállalkozások felénél az értékesítés nettó árbevétele csökkent, másik felénél változatlan maradt, vagy enyhén növekedett a korábbi évhez képest. Növekedést elsősorban a több lábon álló, nem csak kivitelezéssel foglalkozó cégek jeleztek. A vállalkozások fele ebben az évben nem számít jelentős javulásra - derül ki az ÉVOSZ friss konjunktúra felméréséből.

Szerző(k): Szepesi Anita
03.
25.
15:17

Ennyi lehet a 2021-es rezsióradíj az építőiparban

A 2021. évre ajánlott építőipari rezsióradíj - általános forgalmi adó nélküli - legkisebb összege 8,8 százalékkal növekedve, 4165 forintról 4530 forintra emelkedhet. Az ajánlást megalapozó számítás több mint 20 költségféle 2020-as minimális értékeket veszi alapul - közölte lapunkkal a szakszövetség.

Szerző(k): Szepesi Anita
03.
05.
15:03

Járvány alatt is pörög az építőipar

A járvány ellenére is folyamatosan számíthat lakásépítési megrendelésekre az építőipar - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László az MTI-vel pénteken.

Szerző(k): Szabó Dániel
02.
10.
06:20

Óriási lakásfelújítás roham indulhat

A magyar háztartások 7 százaléka biztosan, 17 százaléka valószínűleg, azaz összesen mintegy 640 ezer család tervezi valamilyen mértékben, hogy élni fog a következő két évben az otthonfelújítási program adta lehetőségekkel - derül ki a GKI felméréséből, amely a Masterplast támogatásával készült. Nagy kérdés, hogy az ugrásszerűen növekvő igényeket miként lesz képes kiszolgálni az kedvezményes áfa visszatérése miatt felpörgő lakásépítések közepette az építőipar. Az ÉVOSZ elnöke szerint az igények kielégítése érdekében a kereslet mellett a szakember, illetve kapacitáskínálatot is élénkíteni kellene.

Szerző(k): Szepesi Anita
01.
25.
06:40

Lakásépítés: itt az új javaslat

Idén az építőipar teljesítménye elérheti a járvány előtti, 2019. évi szintet. Az építőiparon belül növekedési pályára kerül a lakásügy, a lakásépítés és felújítás, már érzékelhető az érdeklődés erőteljes növekedése a tervezési és a kivitelezői kapacitás iránt - derül ki az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) lakáspiaci prognózisából. A szakszövetség a jelenlegi tendenciákból kiindulva 2022. végére 25 ezer új lakás átadását és tartósan a szakmailag indokolt mennyiségű, 220-250 ezer lakás felújítását várja.

Szerző(k): Szepesi Anita
12.
22.
10:52

Talpra állhat az építőipar

Az építőipar jövőre, az első negyedév végére várhatóan megkezdheti a már előkészített, de a járvány miatt elhalasztott beruházásokat, az állam elindíthatja a következő uniós költségvetési ciklus forrásaiból a beruházásokat, továbbá az államilag támogatott felújítások is lökést adhatnak az ágazatnak - erről beszélt Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a köztévén. A szakértő a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy lesz elegendő kapacitás a lakásfelújításokra.

Szerző(k): Szabó Dániel
11.
17.
18:20

Leszálló ágban az építőipar - íme, a szakszövetség javaslatai

Az építőipar egy ötéves beruházási ciklus leszálló ágába került, a megrendelők kivárnak, az ágazatban megjelentek a vírusos megbetegedések is, amelyek határidőcsúszásokhoz vezetnek. A kilátásokat illetően nagy a bizonytalanság. A szektor húzóágazat szerepének megőrzésére az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) számos javaslata van.

Szerző(k): Szepesi Anita
07.
15.
15:56

Ez ránthatja vissza az építőipart a zuhanásból - így látják az elemzők

Májusban 20 százalékkal zuhant az építőipar termelése az előző hónaphoz képest és éves összevetésben is. A rendelésállomány is negatív tartományban van - derül ki a KSH friss adataiból. Elemzők a tendencia folytatódására, éves szinten a termelés egy számjegyű visszaesésre számítanak.

Szerző(k): Szepesi Anita
07.
13.
17:42

Ne most akarjon Németországban céget alapítani!

Nehezítik a magyar vállalkozások németországi tevékenységét a kiküldetéssel összefüggő német szigorítások - hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Szerző(k): Rácz Gergő