adózás

12.
07.
16:07

A kormánynak megint nem tetszik egy brüsszeli döntés

Magyarország a járvány utáni gazdasági újraindítást továbbra is adócsökkentések mentén képzeli el, az adópolitika szuverenitását sértő intézkedéseket továbbra sem támogatjuk - jelentette ki Varga Mihály Brüsszelben, az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően.

Szerző(k): Domokos Erika
12.
07.
07:08

Ők a legnagyobb adósok a NAV új listái szerint, ismerős nevekre bukkantunk

Közbeszerzéseken nyertes informatikai társaság, Sarka Kata cége ügyvezetőjének volt gázkereskedője, a milliárdos Rahimkulov Ruszlanhoz köthető kulturális szervezetek, az ismét nagy összegű végrehajtás alatt álló Gattyán-cég és egy 34 másik vállalkozással együtt egy XVI. kerületi családi házba bejegyzett ázsiai kereskedőcég is felkerült a NAV új adóslistáira.

Szerző(k): Domokos Erika
12.
04.
09:43

A mikro- és kisvállalkozásoknak üzent az adóügyi államtitkár

Sokkal kedvezőbbé válnak jövőre az átalányadózás szabályai, így például kétmillió forintos bevételig az átalányadózó mentesül az adófizetés alól - mondta Izer Norbert az MTI-nek.

Szerző(k): Szepesi Anita
12.
03.
13:20

Meglepetésre romlott a magyar állam áfabeszedési hatékonysága

A magyar hatóság az elmúlt évtizedben egyre eredményesebben szedte be az áfát, 2019-ben azonban visszaesés történt. Az Európai Bizottság évente készít jelentést a tagállamok áfaréséről (a beszedett és a beszedhető áfa különbözetéről), és ebben korábban 6,6 százalékot becsültek 2019-re, most azonban kijött a végleges adat, ami romlást mutat, 9,9 százalékot - hívta fel a figyelmet Niveus Consulting Group.

Szerző(k): Domokos Erika
11.
27.
17:55

Visszatérhet a különadó, a multikat adóztatná meg az RMDSZ

Romániában az RMDSZ azt javasolja a kormánynak, hogy vezessenek be ideiglenesen szolidaritási adót, amivel a legnagyobb vállalatok, zömmel multinacionális cégek kivehetnék a részüket a költségvetés elszállt hiányának csökkentéséből.

Szerző(k): Komócsin Sándor
11.
26.
09:12

Kijött a rendelet, újabb nehéz esztendő vár az önkormányzatokra

Az önkormányzatokat érintő fontos kormányrendelet jelent meg csütörtök este a Magyar Közlönyben, amely nem engedi a helyhatóságoknak, hogy megemeljék a helyi és a települési adókat, vagy új adót vezessenek be.

Szerző(k): Tér Diána
11.
22.
12:15

Videón mutatja meg a NAV, hogyan lehet hozzájutni az adó-visszatérítéshez

Az úgynevezett Visszado-nyilatkozatot csak azoknak kell az idén december 31-ig kitölteniük és elküldeniük, akik a családi kedvezményre jogosultak, de a családi pótlékot nem ők kapják kézhez.

Szerző(k): Rácz Gergő
11.
19.
13:18

Gellert kaphat a multik megadóztatása Magyarországon

Szakértők szerint Magyarország viszonylag olcsón megússza, hogy míg eddig a vállalatoknak adóparadicsomnak számított, a globális társasági adóminimum bevezetésével várhatóan elveszíti adórendszere versenyképességi előnyeinek egy részét. A Pénzügyminisztérium egyelőre azzal számol, hogy pár tízmilliárd forint plusz adóbevétele lesz - vagyis ennyit buknak az itt működő multik -, de a számítást megkavarhatja még az effektív adózás bezavarhat. Az EU pedig azt szeretné, ha 2023-tól a helyi kormányok szedhetnék be a külföldi leányvállalatok minimumadóját.

Szerző(k): Szabó Dániel
11.
15.
14:12

Már csak pár napig lehet a csoportos társasági adóalanyiságot választani

A naptári évnek megfelelő üzleti évet alkalmazó vállalatcsoportoknak 2021. november 1. és 20. között van lehetőségük arra, hogy beadják kérelmüket az adóhatóságnak arra vonatkozóan, hogy 2022. január 1-től csoportos adóalanyként teljesítsék társaságiadó-kötelezettségüket.

Szerző(k): Rácz Gergő
11.
15.
11:12

A járvány idején is töretlen a magyar vállalkozási kedv

Továbbra is meredeken emelkedik az egyéni vállalkozók száma Magyarországon, az év eleji KATA szigorítások és a koronavírus járvány ellenére.

Szerző(k): Rácz Gergő